Abecedarele au ajuns pe băncile copiilor. Ce defecte au ele

Abecedarele au ajuns pe băncile şcolilor la şase luni după începerea şcolii, iar învăţătorii spun că unele dintre acestea au probleme cum ar fi caligrafia şi cerinţele greoaie, scrie Adevărul.

Noile abecedare au ajuns pe băncile elevilor la şase luni de la începerea anului şcolar. Cel puţin aşa a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. “Ultimele abecedare s-au livrat în şcoli zilele trecute, mult după 9 februarie, când a început semestrul al doilea, în condiţiile în care licitaţia a fost lansată în aprilie 2014”, a explicat ministrul în emisiunea “După 20 de ani”. Noile abecedare au fost publicate şi pe site-ul manuale.edu.ro, al Ministerului Educaţiei, unde pot fi consultate de oricine doreşte.

Dacă un expert aruncă o privire mai atentă pe ele, însă, poate observa că acestea au câteva defecte, ceea ce nu este de mirare având în vedere timpul foarte scurt pe care Ministerul Educaţiei l-a acordat editurilor pentru realizarea proiectelor de manual, spun învăţătorii. Caligrafia este principalul defect la unele abecedare, în timp ce altele nu sugerează interdisciplinaritatea şi au cerinţe uneori greu de descifrat, iar la toate manualele de Comunicare în Limba Română pentru clasa I lipseşte specificul local, jocurile de copii din folclor, apreciază învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Un abecedar bun trebuie să îndeplinească o serie de criterii pe care învăţătorii cu experienţă le recunosc imediat ce se uită pe o pagină din manual. În primul rând, un astfel de manual trebuie să prezinte corect caligrafia, scrierea literelor de mână trebuie să fie impecabilă, în al doilea rând, imaginile trebuie să corespundă cu litera sau grupul de litere învăţate în lecţia respectivă. De asemenea, imaginile trebuie să fie mari şi clare, nu mici şi aglomerate, fiindcă unui copil îi este greu să urmărească o imagine plină de elemente mici. Nu în ultimul rând, lecţiile trebuie să fie pline de jocuri şi exerciţii interactive care să arate situaţii de viaţă specifice unui copil de 7 ani şi în acelaşi timp să-l înveţe cum să se comporte în acele situaţii.

Citeste mai mult: Adevărul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.