Academia de talente de la Iaşi. Pianiştii care ridică steagul ţării la Roma şi Paris, dar care sunt ignoraţi în România

Rezultate de excepţie pentru patru pianişti din Iaşi la două concursuri internaţionale desfăşurate recent la Paris şi la Roma. Micii artişti, elevi ai Colegiului de Artă “Octav Băncilă” şi pregătiţi de profesoara de pian Roxana Ota, s-au întors cu mai multe premii I de la concursurile organizate în capitalele Franţei şi a Italiei.
La Paris a avut loc Concursul Internaţional pentru pian “Ville de Gagny”, acolo unde Mario Lucaci, de 8 ani, s-a întors cu Marele Premiu “Jeunes Talents”, chiar dacă ieşeanul a concurat la categoria sa cu pianişti mai mari decât el chiar şi cu patru ani.  La categoria la care a participat Lucaci au fost 20 de candidaţi din Franta, China şi Lituania, juriul fiind format din nouă membri, pianişti de renume mondial. “Mario studiază pianul de la 5 ani şi este un copil care acorda foarte mult timp acestui instrument, ajungând la această vârstă chiar şi la 3-4 ore de lucru pe zi”, a spus pentru “Adevărul” Roxana Ota, profesoara sa. Tot la competitia “Ville de Gagny” a participat şi Andrei Preda care a luat premiul al II-lea la categoria Jeunes Concertistes, avand concurenţi europeni şi asiatici. Din cei 12 candidati admişi în urma unui concurs de CV-uri şi înregistrări, doar 3 au fost premiaţi, printre care şi Andrei.
La Roma, echipa de pianişti de la Iaşi a participat la “Dinu Lipatti International Music Competition for Youth”, o competiţie destinată mai multor instrumente şi ansamblurilor camerale, fiind organizata de Academia Romana si Accademia Musicale Mediterranea din Roma. Regulamentul concursului solicită tinerilor un repertoriu variat, diferit la fiecare categorie de varsta. Cei 4 pianişti români, Mario Lucaci, Theodora Mincu, Maria Secara şi Sofia Salajan au obţinut fiecare premiul I. Maria Secara, de doar 11 ani, a câştigat şi marele premiu al categoriei sale, obţinând punctajul maxim al comisiei de jurizare.
“Am fost deosebit de emoţionată să aud imnul României interpretat minunat de o soprană româncă şi să văd copiii noştri aplaudaţi de o sală întreagă. Este suprema împlinire pentru mine, ca dascal român. Este foarte dureros să vezi cât de blamată este ţara noastră pe nedrept. An de an merg cu echipa mea la competiţii internaţionale. An de an ne întoarcem cu cele mai bune locuri ale podiumului. Mereu străinii ne îmbrăţişează şi ne felicită iar acasă, copiii sunt aproape ignoraţi sau li se dă o bursa de 23 de lei pe lună. Din păcate, nu îi pot încuraja să îşi continuie studiile într-o ţară prea puţin preocupată de soarta lor. Sacrificiul lor merită mai mult”, a mai spus Roxana Ota.
Pianiştii ieşeni Alexandru Plăcintă şi Sofia Sălăjan se pregătesc în prezent să participe la un alt concurs internaţional important, ce va avea loc în Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.