Ce au voie să facă şi ce nu controlorii care te-au prins fără bilet în autobuz sau tramvai

1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în niciun caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, nimic mai mult. Obligaţia lor este să verifice legitimaţia de călătorie (în termeni specifici). Au, în schimb, dreptul de a solicita intervenţia poliţiei pentru legitimare. Şi Jandarmeria Română mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

2. Controlorii nu au dreptul să te coboare din tramvai cu forţa
, să te bruscheze, să te percheziţioneze ori să-ţi reţina vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. În momentul în care se întamplă vreo astfel de faptă, ai dreptul să suni la poliţie!

Citeşte şi: 

24 de expresii româneşti care sună amuzant în limba engleză

După ce suni la poliţie, aştepti şi, după caz, mergi la secţie pentru a depune o plângere pe numele controlorului, în care să punctezi cu lux de amănunte faptele. Controlorii au legitimaţii şi sunt obligaţi să se legitimeze nominal, aşa că nu-i foarte greu să afli cu cine ai de-a face.

3. Controlorii nu au voie să te reţina în autobuz/tramvai sau staţie mai mult de câteva minute/jumătate de ora. Maximum! Orice reţinere durează mai mult, se transforma automat în privare de libertate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Şi chiar dacă vor chema poliţia, tot nu eşti obligat s-o aştepti mai mult de câteva minute!
Şi nu vă faceţi griji pentru aspecte juridice. Nu sunteţi obligaţi să ştiti Codul Penal (de ex.)! Poliţia este obligată să încadreze legal abuzul pe care îl declaraţi în plângere, nu voi!

Sursa: onlinereport.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.