Corina Creţu, pentru Newspro: Importanţa autostrăzii Moldova-Transilvania trebuie decisă de statul român

Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale, a declarat pentru NewsPro că importanța proiectului unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania trebuie să fie decisă de statul român, ținând cont atât de resursele de care dispune statul, cât și de viziunea de dezvoltare a infrastructurii stabilită de comun acord cu Uniunea Europeană.

„Prioritizarea între tipul de infrastructură și infrastructurile necesare care vor fi construite în primii ani este o decizie care aparține statului român, dar care, sigur, trebuie să se înscrie în coordonatele de rentabilitate economică dacă vorbim de posibila lor finanțare cu fonduri ale UE. Analiza tipului de infrastructură trebuie să se facă în acord cu viziunea de dezvoltare, cu strategiile naționale și regionale de dezvoltare economică și socială astfel încât acestea să aducă plusul de valoare necesar regunii sau regiunilor deservite, pe fluxurile de activitate economică predeterminate”, a declarat Corina Crețu.

Aceasta a mai precizat că a existat o directivă din partea Comisiei Europene adresată tuturor statelor membre de dezvoltare a rețelelor de transport, în acest context fiind dezvoltat și Masterplanul de Transport din România.

„Acest masterplan trebuie să fie bazat pe un model economic, de rentabilitate pe de o parte, iar ep de altă parte trebuie ținut cont de resursele de care dispune statul pentru finanțarea atât a construcției cât și a întreținerii tronsoanelor construite deja sau care urmează a fi construite”, a adăugat comisarul european.

Corina Crețu a spus că în discuțiile pe care le are cu oficialitățile românești vor apărea și astfel de discuții privind dezvoltarea infrastructurii și că întregul ei cabinet va încerca să sprijine autoritățile pe cât posibil în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.