Palatul de justitie Iasi

Cum să faci puşcărie fără să fii vinovat. Nota de plată se plăteşte din bani publici: 25.000 de lei

Un ieşean a trecut printr-un adevărat calvar după ce a fost anchetat pe nedrept, chiar reţinut pentru 24 de ore, pentru ca în final să fie găsit nevinovat. El a obţinut o sentinţă judecătorească prin care statul se obligă să îi achite 25.000 de lei, însă Ministerul de Finanţe a atacat decizia iar procesul s-a reluat.

Ieşeanul Sterian Luca a fost anchetat timp de aproximativ trei ani de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi şi a fost şi reţinut pentru 24 de ore. Pentru că procurorii nu au putut aduna probe care să-l incrimineze, Luca a fost scos de sub urmărire penală şi a început o luptă cu statul român pentru a fi despăgubit. A câştigat deja o bătălie cu statul român, reprezentat de Ministerul de Finanţe, acesta fiind obligat la plata unor daune morale de 25.000 de lei. Ieşeanul transformat în criminal peste noapte etse purtat, însă, în continuare prin instanţe după ce reprezenţii ministerului refuză să plătească această sumă şi au atacat cu recurs soluţia dată de justiţie. De la finele lunii aprilie, lupta lui Sterian Luca va continua la Curte de Apel Iaşi.

 A trecut patru teste poligraf

Sterian Luca a fost acuzat că ar fi ucis-o pe Elena M., o femeie cu care se afla în relaţii de prietenie. Crima ar fi avut loc în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2008, însă Luca a fost reţinut un an mai târziu de anchetatori şi pus sub urmărire penală. Din lipsă de probe, judecătorii ieşeni au respins atunci arestarea preventivă a bărbatului, acesta fiind cercetat în stare de libertate până în 2012. Urmărirea penală împotriva sa a început după ce pe cordonul unui prelungitor electric, cu care victima a fost strangulată, s-au găsit amprentele sale. Sterian Luca a susţinut însă că prezenţa urmelor genetice pe obiectul crimei poate fi justificată şi că în ziua respectivă el fusese invitat de victimă să-i repare o veioză.

 “M-am prezentat la fiecare solicitare a procurorului la Parchet şi am răspuns la orice întrebare. Am acceptat să fiu testat la aparatul poligraf. Testul a fost repetat de patru ori la solicitarea operatorului poligrafului, dar acesta a rămas dezamăgit că nu am picat acele teste. În final s-a concluzionat că nu am minţit şi că am spus adevărul”, a precizat Sterian Luca în cererea de chemare în judecată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.