Cum va arăta Bahluiul când va fi navigat de bărci. IMAGINI cu schiţele proiectului

Râul Bahlui va deveni navigabil pe porţiunea cuprinsă între podul din Tudor Vladimirescu şi Podul de Piatră. Ieşenii vor avea la dispoziţie ambarcaţiuni uşoare, cu vâsle. Vor fi construite patru debarcadere, trei poduri pietonale, şapte platforme belvedere, piste de alergare, locuri de stat însoţite de pergole, zona va fi iluminată arhitectural pe întreg perimetrul, iar alimentarea cu energie electrică se va face cu o microhidrocentrală, arată Ziarul de Iaşi.

Investiţia, pentru care se vor atrage fonduri europene, este estimată la 15,9 milioane euro (inclusiv TVA). Primăria a finalizat documentaţia tehnică a proiectului privind amenajarea zonei de agrement Bahlui. Una dintre cele mai importante componente constă în crearea unui nod hi­drotehnic în zona podului din Tudor Vla­dimirescu. „Se va realiza un stăvilar, ce are ca scop crearea în amonte a unei zone navigabile pentru ambarcaţiuni uşoare, cu vâsle, pentru agrement. Navigarea acestor ambarcaţiuni va fi posibilă până în zona Podului de Piatră unde apa ar urma să ajungă la adâncimea de aproximativ 80 – 90 cm“, se arată în propunerea de proiect, întocmită de Direcţia Tehnică şi Investiţii şi care va fi analizată de consilierii locali în cursul săptămânii viitoare.

bahlui (1)Sursă foto: Ziarul de Iaşi

Conform sursei citate, stăvilarul va cuprinde şi o microhidrocentrală. „Pe lângă utilitatea sa tehnică de a produce curent electric, ce va alimenta cu energie electrică perimetrul, va avea şi un efect estetic, produs chiar de imaginea generatorului care este de forma unei roţi hidraulice“, se precizează în document.

 

Pentru a facilita accesul publicului la ambarcaţiuni, vor fi construite două debarcadere în zona Facultăţii de Chimie şi unul la Facultatea de Construcţii (ambele pe malul stâng) şi alte două în zona Bisericii Lipo­veneşti şi în zona Podului de Piatră (ambele pe malul drept). Cu excepţia ultimei zone menţionate, proiectanţii au propus realizarea a trei noi poduri pietonale în zona debarcaderelor. „În perspectiva posibilităţii de organizare a unor expoziţii tematice, a unor festivităţi, a unor târguri de carte etc., la nivelul trotuarului s-a propus construirea a şapte platforme belvedere, cu posibilitatea amplasării unor construcţii ocazionale sau a unor mici puncte de alimentaţie publică. De la nivelul platformelor propuse, se poate ve­dea cornişa zonei centrale cu cele mai importante edificii ale municipiului“, au menţionat oficialii Primăriei.bahlui (2)

Referat 2015 HCL Amenajare Arhitecturala Rau Bahlui

Citeşte mai departe pe Ziarul de Iaşi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.