De unde vin numele cartierelor din Iaşi. Legenda spune că Podu Roş vine de la cârciumile şi bordelurile din zonă

Istorii notează variante diferite în ceea ce priveşte originea numelor cartierelor din municipiul Iaşi. Cele mai interesante legende sunt cele legate de cartierul Podu Roş.

Sunt două legende urbane care încearcă să explice misterul denumirii cartierului Podu Roş. Prima dintre ele se referă la caracterul rău famat pe care l-a avut această zonă în trecut, care cuprindea un număr foarte mare de cârciumi şi bordeluri. Şi cum perdelele locurilor de dezmăţ ar fi avut culoarea roşie, la fel şi felinarele din cartier, s-a presupus că aşa a apărut şi denumirea cartierului.

O altă legendă legată de cartierul prin mijlocul căruia trece râul Bahlui se referă la un presupus loc de execuţie. S-a scris de-a lungul vremii că în apropierea râului ar fi existat un loc de execuţie al boierilor Iaşiului şi că apa se colora în roşu de fiecare dată când un alt nobil era ucis. Legendele locuitorilor sunt însă contrazise de specialişti. Profesorul Mircea Ciubotaru a publicat un material în Anuarul Institutului “Phillipide” în care a menţionat o explicaţie mult mai banală pentru misterul denumirii “Podu Roş”: culoarea balustradelor.


Citeşte şi: 

REPORTAJ FOTO Evul Mediu, la 15 minute de Palas. Mahala separată de restul orașului de Bahlui și un zid de beton

Cetatea de sub asfalt. Harta Iaşului subteran, între mit şi realitate

Ce au voie să facă şi ce nu controlorii care te-au prins fără bilet în autobuz sau tramvai


“Un magistrat ieşean din perioada interbelică încerca explicaţia denumirii Podu Roş, presupunând că aceasta s-ar datora faptului că pe uliţa care cobora de la Curtea Domnească spre Bahlui (strada Palat de astăzi) erau încă din secolul al XVIII-lea casele prostituatelor, identificate prin perdele rosii la ferestre. Intuiam că explicaţia este eronată, dar acum avem dovada certa ca asemenea denumiri nu sunt metaforice, ci sunt motivate chiar de culorile menţionate (de regulă, roşu şi verde). Un dosar cuprinzând «Acta banilor cheltuiţi pentru zugrăvitul parmaclâcurilor de la poduri pe drumul ostenesc» (1828-1834) este decisiv pentru înţelegerea motivaţiei acestor hodonime: balustradele metalice ale podului erau vopsite în roşu”, a scris Ciubotaru.

Cartierul Socola, denumit şi Nicolina I, are şi el o istorie aparte. Conform tradiţiei locale, în acest loc, în secolele XV-XVI existau o crescătorie de şoimi, iar domnitorii Moldovei trebuiau să plătească turcilor, anual, ca tribut, şi un număr semnificativ de astfel de păsări.

Denumirea Socola s-ar trage din cuvântul slav “socol”, care înseamnă şoim. Un alt cartier din Iaşi, CUG, situat la marginea oraşului, şi-a luat denumirea de la fostul mare colos industrial amplasat acolo: Combinatul de Utilaje Grele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.