DEZBATERE Cât de bine tratați sunt pacienţii în spitalele din Iași? Mărturiile vorbesc de ore întregi de așteptare și diagnosticări eronate

Circumstanțele suspecte ale morții profesorului universitar Tiberiu Brăilean au provocat o serie de reacții în mediul online , ieșenii povestind că există multe alte cazuri în care atât ei cât și membrii familiilor au fost nevoiți să aștepte ore în șir până să primească tratament când s-au prezentat de urgență la spital.


Cazurile prezentate de aceștia nu se rezumă doar la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, unde profesorul Brăilean ar fi așteptat șase ore până când să fie trimis la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, ci și la alte unităţi sanitare.

Într-unul dintre comentariile cu privire la acest caz un ieşean susţine că există cazuri la urgențe la Spiridon în care au fost persoane ce au așteptat de dimineață până seara să fie consultate. „La Spiridon se stă și zece ore în așteptare, pentru a te vedea un medic, nu se mai vorbește de intervenție, cât mia durează. Sunt persoane care vin în jur de 8 dimineață și la 19 seara, când se schimbă tura, încă nu sunt examinate”, spune ieșeanul într-un comentariu lăsat pe grupul „Ești din Iași dacă…”.

Ioana T. povestește, pe același grup, că a fost internată la Spitalul „Sfânta Maria” cu o serie de dureri abdominale, iar acolo i-a fost greșit diagnosticul, ajungând de un banal caz de apendicită care putea fi rezolvat pe loc la peritonită, care a presupus o operație complexă de eliminare integrală a infecției.

„După un set de analize am fost diagnosticată cu infecție urinară și am fost trimisă acasă. Timp de două luni am băut siropuri pentru infecție urinară, când de fapt apendicele meu era inflamat și în cele din urmă s-a spart. Din cauza erorii de la spital am fost «despicată» aproape tot abdomenul pentru a mi se curăța infecția! Am fost operată de peritonită și puteam scăpa doar cu o mică tăietură”, a scris Ioana T.

Din numărul de comentarii identificate pe același grup am mai găsit încă două plângeri directe cu privire la Spitalul de Copii. Alina G. povestește despre un caz recent, aceasta mergând la spital la începutul lunii martie cu fetița ei, unde a găsit ambulatoriul foarte aglomerat.

„Am stat de la ora 12.00 până la 15.30, era foarte aglomerat la consultații, dar pot să vă zic că mulți copii aveau febră mare și așteptau de câteva ore bune un singur medic la consultații și unul la urgență. Medicul de la UPU se plimba pe culoar fără nicio grijă”, scris Alina G, care este completată de Dya, care a spus că problema la Spitalul „Sfânta Maria” ține de medicii tineri. „Am ajuns în urgență de câteva ori și doar pe pile am intrat repede. Asta este treaba”, a precizat Dya.

Nicoleta M. a specificat într-un comentariu că, în urmă cu trei luni, a însoțit o persoană din familie la Spiridon, la Urgențe, care s-a prezentat cu dureri abdominale severe și cu o durere în piept, având un trecut de boli cardiace. „Cu toate că se știa că persoana suferă de boli cardiace… a așteptat de la ora 18.00 până la 03.00 dimineață ca să fie consultată”, a adăugat ieșeanca.

Timpii mari de așteptare în regim de urgență și diagnosticurile date cu întârziere din sistemul medical ieșean vor fi dezbătute de către managerii spitalelor care au o componentă de primiri urgențe într-o ședință ce va avea loc miercuri, convocată de către Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

În paralel, Petru Movilă, deputat de Iași, a depus o sesizare oficială la Ministerul Sănătății prin care cere institutirea unei comisii de anchetă, care să cuprindă și o componentă de analiză medicală a felului în care garda de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” a gestionat cazul profesorului Tiberiu Brăilean.

Slujba de înmormântare a acestuia va avea loc miercuri, începând de la ora 11.00, la Biserica „Sfânții Apostoli Petru și Pavel”, din cimitirul cu același nume, aflat în drumul spre aeroport.


NOTĂ Newspro nu își asumă veridicitatea mărturiilor ieșenilor, ele fiind prezentate exact în forma în care au fost redactate pentru a ilustra repetiția și similitudinea unora dintre plângerile cu privire la sistemul medical ieșean.

Dacă ţi-a plăcut articolul urmăreşte NewsPro pe Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.