DEZVĂLUIRI Filiera lui Filat. Un milion de euro, spălat în clădirea ex-premierului moldovean din centrul Iaşului

O firmă despre care procurorii de la Chişinău spun că a fost implicată în spălarea de bani comisă de nepotul şi cumnatului fostului premier Vladimir Filat este din Iaşi şi îşi are sediul chiar într-o clădire deţinută de politicianul moldovean.

Procurorii de peste Prut au dat o lovitură de imagine fostului premier moldovean Vladimir Filat, şeful unuia dintre cele mai importante partide pro-europene din ţara vecină. Două rude de ale sale, Vladimir Rusu şi tatăl acestuia, Ion Rusu – nepotul şi cumnatul lui Filat, au fost arestate ieri pentru 30 de zile de judecători, fiind suspectate de spălare de bani în legătură cu obţinerea unor credite bancare ilegale de la Banca de Economii.

Cei doi ar fi obţinut, prin două firme din Republica Moldova, două credite ilegale de la banca moldovenească, în valoare totală de 52 de milioane de lei (echivalentul a aproximativ 11 milioane de lei româneşti). Ulterior, banii ar fi fost spălaţi prin alte firme ce le aparţin lor sau unor interpuşi.

Firmă de înregistrări audio implicată

Potrivit unor scheme ataşate la dosarul în care nepotul şi cumnatul lui Filat au fost arestaţi, una dintre vladimir rusufirmele implicate în presupusele ilegalităţi este din Iaşi. În graficele menţionate se face referire la firma SC Avva Inter SRl Iaşi, care între timp şi-a schimbat denumirea în SC Rutalif SRL Iaşi. Potrivit autorităţilor moldoveneşti, în jur de un milion de euro din sumele contractate ilegal în Republica Moldova ar fi ajuns la firma Avva, a cărui domeniu de activitate este organizarea de evenimente şi producţia de materiale audio-video. Avva este administrată de Vladimir Rusu, nepotul lui Vladimir Filat, un tânăr de 27 de ani, absolvent al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din oraş. Rusu s-a stabilit la Iaşi de mai multă vreme, el figurând ca administrator sau asociat şi în alte societăţi româneşti sau moldoveneşti.

Înainte ca milionul de euro să ajungă la firma din Iaşi, acesta ar fi fost obţinut de la Banca Economiilor de către societatea moldovenească Business Estate Investment SRL. Această societate este deţinută de către Ion Rusu, cumnatul şi naşul de cununie al lui Vladimir Filat. Fiul lui Rusu, Vladimir, deţine, la rândul său, o altă societate cunoscută în Republica Moldova, Caravita, specializată în domeniul agricol, implicată şi ea în spălarea banilor, potrivit procurorilor anticorupţie moldoveni.

Spălarea de bani, în curtea lui Filat

Societatea Avva, cea prin care se presupune că s-ar fi “spălat” bani, îşi are sediul pe strada Sfântul Lazăr nr. 27, într-o clădire de birouri în care au sediul mai multe firme. Clădirea este adminstrată de firma Kapital Investment Company, al cărui asociat majoritar (aproximativ 95%) este chiar Vladimir Filat. Pe lista administratorilor mai apar trei persoane, Constantin Ciprian Cucoş, Florin Constantin Chilcoş şi Livia Diana Rădeanu, ultima consilier juridic din Iaşi.

kapital invest

Clădirea deţinută de Vlad Filat, unde îşi are sediul şi societatea prin care procurorii basarabeni spun că s-ar fi făcut spălarea de bani FOTO cristtyscrie.wordpress.com
De menţionat că, potrivit multiplelor surse din presa moldovenească, anchetatorii basarabeni ar căuta în prezent un tânăr de 27 de ani din Iaşi, Costică Costea, cel care ar fi şi el implicat în afacerile presupus ilegale ale familiei lui Filat. Costea ar figura chiar ca fondator al uneia dintre firmele implicate în presupusa spălare de bani. Vladimir Rusu, arestat pentru 30 de zile, a fost implicat, în 2012, într-un scandal la Iaşi după ce, împreună cu prietenii săi, a fost bătut în timpul unei petreceri de către persoane necunoscute.

Reacţia lui Filat, pe Facebook:

Nu vreau să dau calificări pentru această acţiune. Înţeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înţeleg şi mulţi alţii. De ce anume acum, când formarea noii Alianţe este pe ultima sută de metri?  Indiferent de aceste acţiuni, Moldova va avea o Alianţă Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine şi cu un obiectiv clar de reformare a justiţiei, cu implicare Europeană directă. Sunt sigur că Ion şi Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi îşi vor demonstra nevinovăţia. Voi depune toate eforturile ca cetăţenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.