DEZVĂLUIRI Firmă abonată la contracte publice în Iaşi, dosar penal pentru înşelăciune. Procurorii au pus sechestru pe bunurile societăţii

Societatea Impex Romcatel, deţinută de femeia de afaceri Viorica Frunză, este urmărită penal pentru înşelăciune şi fals în urma executării în mod defectuos a unui contract la o instituţie publică.


Firma Impex Rom­catel, dar şi reprezentanţii acesteia, sunt urmăriţi penal într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în care se investighează o lucrare efectuată defectuos la o instituţie publică din muni­cipiul Vaslui. La finele săptămânii trecute, reprezentanţii societăţii au fost înştiinţaţi că Parchetul a instituit sechestru asigurator împotriva firmei.

Surse juridice au declarat pentru NewsPro că sechestrul impus împotriva SC Impex Romcatel Iaşi ar fi până la concurenţa sumei de 1,9 milioane de lei, printre bunurile sechestrate numă­rându-se şi un apartament şi un teren. De asemenea, şi conturile societăţii ar fi fost puse sub sechestru, au mai precizat sursele citate. „Putem confirma faptul că s-a instituit sechestru asigurator în acest dosar însă nu putem oferi alte detalii despre caz, întrucât an­cheta este confidenţială“, ne-a declarat ieri Florin Căşuneanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Falsuri cu ştampila instituţiei 

Sursele juridice amintite au mai precizat că infracţiunile reţinute de procurori împo­triva SC Impex Romcatel ar fi de înşe­lăciune şi fals. Urmărirea penală din acest caz a început atât împotriva societăţii, cât şi îm­potriva patroanei acesteia, Viorica Frun­ză. Cercetările au fost derulate de poliţişti din cadrul Serviciului de Inves­tigare a Criminalităţii Economice din ca­drul Poliţiei Vaslui, sub coordonarea pro­curorilor de la Iaşi.

Obiectul acestui dosar este modul în care Impex Romcatel a îndeplinit un contract din bani publici a cărui viorica-frunza-wwexecuţie a început în 2009 la Palatul Copiilor din Vaslui. Atunci, firma ieşeană câştiga un proiect, prin care trebuia să restaureze şi reabiliteze clădirea din judeţul vecin, inclusă în categoria monumentelor istorice. Din constatările efectuate de anchetatori, Impex Romcatel ar fi realizat în mod defectuos lucrările la Palatul Copiilor şi s-ar fi creat un prejudiciu de 1,6 milioane de lei. În tot scandalul ar fi apărut şi documente ce ar fi fost falsificate.

„Firma a recurs la scanarea semnăturii unui reprezentant al instituţiei şi a ştampilei, folosind nişte documente false pentru a extrage sume din contul de garanţie de bună execuţie şi de cesionare în favoarea unei bănci a unor creanţe inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor Vaslui“, precizau şefii instituţiei vasluiene, într-un memoriu ce a ajuns la Parlament în februarie 2014. Pe de altă parte, Impex Romcatel a obţinut executarea silită a Palatului Co­piilor, punând această instituţie în ipostaza de a avea dificultăţi în a-şi mai plăti până şi utilităţile.

Istoria contractului dintre instituţia vasluiană şi firma ieşeană începe în 2008, atunci când Impex câştiga o licitaţie de peste 5 milioane de lei pentru consolidarea clădirii. Suma era stabilită fără întocmirea unor studii de specialitate detaliate, astfel încât valoarea devizului total a ajuns la peste 12,7 milioane de lei. Începând cu 2010, Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri pentru monument, clădirea rămâ­nând a nimănui, într-o stare de degradare avansată.

Reprezentanţii firmei refuză dialogul

Referitor la calitatea lucrărilor efectuate de Impex Romcatel la Palatul Copiilor din Vaslui, presa locală din judeţul vecin a scris despre o serie de constatări ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vaslui, conform cărora firma ieşeană nu ar fi conservat imobilul, ar fi lăsat pereţii decopertaţi, fără burlane sau instalaţiile de la subsolul clădirii neizolate termic. În monumentul istoric unde îşi are sediul Palatului Copiilor ploua în interior după lucrările efectuate de Impex Rom­catel, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii instituţiei să sesizeze organele de anchetă.

Reporterul NewsPro a discutat ieri telefonic cu cei doi avocaţi ai firmei Impex Romcatel, Gianina Poroşnicu şi Bogdan Volovăţ, însă niciunul dintre cei doi apărători nu au dorit să ofere detalii despre această anchetă. La rândul ei, Vio­rica Frunză a refuzat şi ea dialogul cu reporterii noştri. Surse judiciare spun că Impex Romcatel s-ar putea alege şi cu alte acuzaţii, în perioada următoare, pentru o serie de lucrări ce s-ar fi efectuat în acelaşi mod în municipiul Bucureşti.

La Iaşi, această societate a câştigat mai multe contracte cu instituţii publice, cum ar fi Consiliul Judeţean. Tot Impex Romcatel a lucrat la proiectarea lucrărilor de la Palatul Culturii. Viorica Frunză, patroana firmei, este şi preşedinte al Oficiului Pa­tronal Judeţean din Iaşi, instituţie subordonată Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, ce reuneşte cei mai importanţi agenţi economici din diferite domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.