Doi parlamentari din Iaşi, audiaţi la DNA. Primăria oraşului, sursă de îmbogăţire pentru primar

Parlamentarii ieşeni Neculai Răţoi şi Florin Constantinescu au fost audiaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi în cursul zilei de joi, 12 martie, într-un dosar privind favorizarea actualului primar al municipiului Paşcani, Dumitru Pantazi.


Ancheta DNA vizează o presupusă favorizare a unei firme ce a fost deţinută de actualul primar din Paşcani, Dumitru Pantazi, cel care, din informaţiile prezentate de presa locală din Paşcani ar putea fi implicat în acest dosar.

Potrivit newspascani, mai mulţi angajaţi ai primăriei au fost deja puşi sub acuzare, în cazul celor doi parlamentari, în eventualitatea în care procurorii vor cere acest lucru, fiind nevoie de avize din partea Camerei Deputaţilor şi a Senatului României. Avocatul lui Răţoi, Adrian Zamosteanu, a refuzat să facă orice comentariu referitor la audierea clientului său.

Datorii şterse din pix pentru actualul primar

Dosarul în care se fac cercetări de DNA Iaşi vizează o hotărâre de Consiliu Local (CL) prin care o firma deţinută de actualul primar al Paşcaniului a fost exonerată de plata unor datorii pe care le-ar fi avut către municipalitate. Astfel, potrivit sursei citate, firma Agrocomplex Lunca Paşcani ar fi obţinut un contract de închiriere cu primăria privind o suprafaţă de 60 de hectare din Cuva Barajului.

De-a lungul timpului, organele statului ar fi sesizat mai multe nereguli cu privire la respectivul contract, iar în 2007, Agrocomplex Lunca Paşcani este găsită datoare cu aproape un milion de lei cştre bugetul local. Curtea de Conturi a semnalat acest lucru şi, în aceeaşi perioadă, firma consilierului local de pe atunci Dumitru Pantazi accesase şi un proiect european de trei milioane de euro. În septembrie 2007, potrivit sursei citate, consilierii locali din Paşcani au votat un proiect de hotărâre prin care au radiat datoria pe care Agrocomplex o avea către bugetul local.

Hotărârea a fost contestată în instanţă de prefectul Iaşului, Nicuşor Pşduraru, Primăria Paşcani pierzând procesul atât în primă instanţă cât şi în recurs. Cu toate acestea, juristul de la primărie care se ocupa cu dosarul nu a cerut comunicarea deciziei definitive iar aceasta nu a fost pusă în practică, hotărârea de radiere a datoriilor, emisă în 2007, fiind în vigoare şi în 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.