EXCLUSIV Fenechiu, primul interviu de la plecarea din Penitenciarul Iaşi: „Am vopsit baia cu mâna mea; am stat în cameră cu homosexuali”

Fostul ministru liberal Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, susţine într-un interviu acordat în exclusivitate NewsPro că a fost „în general nedreptăţit” în timpul şederii în Penitenciarul Iaşi. Ex-liberalul a precizat că a vopsit baia şi a văruit camera de unul singur şi că a fost nevoit să stea în cameră cu homosexuali. În interviul acordat NewsPro Fenechiu povesteşte cum îi merg afacerile, cât de mult se mai implică în activitatea PNL şi ce va face după ce va fi eliberat.


Relu Fenechiu a vorbit pentru prima dată despre condiţiile pe care le-a avut în Penitenciarul Iaşi negând că ar fi fost avantajat în spatele gratiilor sau că ar avea o relaţie apropiată cu directorul unităţii Marius Vulpe. În interviul acordat în exclusivitate pentru NewsPro, fostul ministru al Transporturilor a precizat că nu a primit nicio permisie de a părăsi închisoarea timp de un un an şi că i s-ar fi refuzat beneficiile conferite de lege întrucât el ar fi fost “sub lupă”.

Pe timpul şederii de la Iaşi, Relu Fenechiu a spus că a cerut să repare televizoare însă a fost refuzat. A povestit reporterilor noştri că a ajuns în cameră cu homosexuali, că şi-a vopsit camera de unul singur şi că a avut parte de aceeaşi „baie infectă cu WC turcesc şi chiuvetă ruginită” ca orice alt deţinut din puşcăria ieşeană.

Fenechiu a mai vorbit şi despre planurile de a se întoarce în politică, după ce va fi eliberat. Fostul lider liberal a spus că a fost vizitat de foşti colegi din Guvern, fără a da nume, dar şi că afacerile sale au scăzut după încarcerare. „Îmi doresc să-mi închei cât mai repede pedeapsa, să mă pot reabilita și să dezvolt activități aducătoare de profit și locuri de muncă, măcar la nivelul dinaintea condamnării noastre”, ne-a spus Fenechiu. Acesta a mai precizat că s-a oferit să răscumpere transformatoarele care l-au adus la puşcărie, justiţia urmând a oferi un verdict în acest sens.

Principalele declaraţii ale lui Fenechiu din interviul acordat în exclusivitate NewsPro:

 • Am cerut instanței să mi se returneze produsele pentru a le plăti. Vom vedea rezultatele.
 • Am fost cazat într-o cameră din penitenciar, într-un corp în care au fost cazați deținuții de la maximă siguranță, din arest preventiv și regim închis. Camera era exact la fel ca celelalte 90 din acel corp. Am dormit în aceleași paturi ruginite, provenite din dezafectări ale unităților militare, am avut aceleași geamuri care nu se închid și același fel de baie infectă, cu WC turcesc și chiuvetă ruginită.
 • După vreo șase luni, mi s-au dat o găleată de var și un litru de vopsea. Am vopsit eu baia și am văruit jumătate din cameră (pentru nu mi-a ajuns varul). În cameră și în baie era curat pentru că spălăm zilnic, dar asta nu se datora administrației penitenciarului.
 • În mai bine de un an nu am beneficiat de nicio învoire (deși legea permitea până la 15 zile), mi-au fost respinse cereri de a-mi vedea copilul fără dispozitiv de siguranță între noi sau de a repara televizoare pentru a-mi reduce pedeapsa.
 • Domnul Klaus Iohannis a spus „punct și de la capăt”. Cred că asta nu vrea să însemne că cei care au fost prinși să plătească, iar cei care au scăpat sunt buni scăpați?!
 • Am susținut mulți oameni în politică și nu numai. Am avut și satisfacții, dar și dezamăgiri.
 • De campaniile făcute pe bani negri au beneficiat, însă, aproape toți politicienii.
 • Îmi doresc să-mi închei cât mai repede pedeapsa, să mă pot reabilita și să dezvolt activități aducătoare de profit și locuri de muncă, măcar la nivelul dinaintea condamnării noastre
 • Mă voi întoarce în politică după ce voi dovedi că am fost condamnat în urma unei erori judiciare. Până nu se va întâmpla acest lucru, nu o voi face.
 • Spre norocul meu, mai multe instituții media și organisme neguvernamentale din Europa s-au interesat de situația mea și mi-au cerut materialele care pot dovedi eroarea judiciară făcută în cazul meu

 Interviul integral, acordat NewsPro

 NewsPro: Înainte de a intra la închisoare ați negat complet acuzațiile. Ați mai reflectat asupra lor, aveți aceeași părere?

Cred că sunt singurul politician din România care a prezentat pe larg, în timpul procesului, în fața mass media, documente care reprezintă dovezi clare ale faptului că toate acuzațiile care mi-au fost aduse sunt neîntemeiate.

Din nefericire pentru mine, în România de astăzi, senzaționalul este mai important decât adevărul, iar condamnarea politicienilor face mai mult rating decât judecata dreaptă. Astfel că, la fel ca și instanțele, în mass-media nu s-a dorit realizarea unei anchete jurnalistice pentru aflarea adevărului, ci doar s-a prezentat situația mea, așa cum a fost ea promovată de către procurori.

fenechiu epoch timesRelu Fenechiu a fost primul ministru din România condamnat în timpul exercitării funcţiei. Faptele datează dinainte ca Fenechiu să ajungă o figură importantă pe plan naţional. Imaginea de mai sus este din timpul procesului din dosarul „Transformatorul” FOTO Epoch Times

Chiar dacă dețin și am arătat documente care dovedesc contrariul, în spațiul public se susține în continuare că am vândut produse vechi la preț de produse noi, că produsele vândute de mine au rămas aproape în totalitate pe stoc și sunt inutilizabile, că nu a fost realizată nicio procedură de achiziție publică, etc. Spre norocul meu, mai multe instituții media și organisme neguvernamentale din Europa s-au interesat de situația mea și mi-au cerut materialele care pot dovedi eroarea judiciară făcută în cazul meu. În curând, va fi publicat pe blogul meu acest material, în speranța că îl veți studia și vă veți forma o opinie, pe care să o și prezentați la acel moment.

NewsPro: Cât a recuperat, până în prezent, statul din prejudiciul care v-a fost imputat în dosarul Transformatorul?

Mai fac odată precizarea că eu am fost condamnat pentru „complicitate la abuz în serviciu”. Cei trei făptuitori cu care eu am fost, conform acuzațiilor, complice sunt foști funcționari din conducerea SISEE Moldova. Ei sunt acuzați că au cumpărat produse nefolosibile, care au rămas pe stoc și constituie achiziții nejustificate, deci, prejudiciu. Problema este că marea majoritate a acestor produse nu se mai află pe stoc, ele fiind vândute și încasate de către SISEE.

În orice societate civilizată, dacă cineva consideră că produsul cumpărat nu este bun, cere banii înapoi, dar returnează produsul. Nimeni nu concepe ca acel cineva să vândă produsul, să încaseze bani pe el și să mai ceară odată banii înapoi și de la furnizor. Nimeni nu ar scăpa de lege dacă ar face asemenea abuzuri. Lichidatorul SISEE a început, însă, procedura de executare. Paradoxal, nu și împotriva făptuitorului, ci numai a complicilor. Am cerut instanței să mi se returneze produsele pentru a le plăti. Vom vedea rezultatele.

NewsPro: S-a speculat că sunteți avantajat în spatele gratiilor pentru că ați fost încadrat ca deținut cu risc de vulnerabilitate. Care este relația pe care o aveți cu directorul Penitenciarul Iași, domnul Marius Vulpe?

Nu vă doresc și nu doresc nimănui să ajungă într-o închisoare din România. Nu cred că a respecta legea este sinonim cu a avantaja pe cineva. Conform articolului 28 din Legea 254/2013 și a regulamentului de aplicare în penitenciare, sunt stabilite unele măsuri de protecție pentru deținuți vulnerabili. Din această categorie, fac parte foști demnitari, magistrați, lucrători din MAI, precum și persoane aparținând unor minorități sexuale, bolnavi de SIDA, etc. Singura măsura care se ia față de aceștia este a separării de deținuții cu grad sporit de risc.

Am fost cazat într-o cameră din penitenciar, într-un corp în care sunt cazați deținuții de la maximă siguranță, din arest preventiv și regim închis. Camera era exact la fel ca celelalte 90 din acest corp. Am dormit în aceleași paturi ruginite, provenite din dezafectări ale unităților militare, am avut aceleași geamuri care nu se închid și același fel de baie infectă, cu WC turcesc și chiuvetă ruginită. Apă caldă am avut doar 2 ore pe săptămână, iar mâncare a fost aceeași pentru toată lumea. După vreo șase luni, mi s-au dat o găleată de var și un litru de vopsea. Am vopsit eu baia și am văruit jumătate din cameră (pentru nu mi-a ajuns varul).

marius vulpeMarius Vulpe este director al Penitenciarul Iaşi iar presa locală a speculat că acesta l-ar fi favorizat pe Fenechiu în spatele gratiilor FOTO Evenimentul

În cameră și în baie era curat pentru că spălam zilnic, dar asta nu s-a datorat administrației penitenciarului. Între cei cu care am stat în cameră au fost homosexuali și deținuți condamnați pentru sex cu minori. Fiind, însă, și ei încadrați în categoria deținuților vulnerabili, nu a avut nimeni vreo reținere în a ne caza în aceeași cameră.  Mă întrebați dacă am fost avantajat. Vă spun cu toată sinceritatea că am fost în general nedreptățit. Mi s-a spus de mai multe ori că lucruri de care pot beneficia alți deținuți, pentru mine nu sunt valabile, pentru că eu sunt „sub lupă”.

Așa încât, în mai bine de un an, nu am beneficiat de nicio învoire (deși legea permitea până la 15 zile), mi-au fost respinse cereri de a-mi vedea copilul fără dispozitiv de siguranță între noi sau de a repara televizoare pentru a-mi reduce pedeapsa. Chiar dacă aveam toate recomandările medicilor pentru o pernă ortopedică (am hernie de disc cervicală), nu mi-a fost aprobată cumpărarea acesteia. Chiar dacă legea permitea să fiu repartizat la regim semideschis, am fost repartizat la regim închis, la un loc cu criminali, violatori, tâlhari sau pedofili.

Chiar dacă termenul de reanalizare a regimului este, conform legii, de „cel mult un an”, mie mi s-a stabilit termenul maxim (adică un an). Pot să vă mai dau multe exemple, dar cred că e de ajuns ca să vă faceți o impresie cu privire la presupusele avantaje ce mi-ar fi fost oferite de directorul Penitenciarului. Vreau, însă, să precizez că cea mai mare parte a angajaților penitenciarului au fost oameni deosebiti, iar comportamentul lor a fost dominat de respect și înțelegere, motiv pentru care doresc să le mulțumesc public!

NewsPro: Din postările pe care le-ați făcut până acum pe blog reiese că aţi rămas conectat la viața politică din România. Din exterior, având în vedere campania anticorupție derulată de DNA impresia este că aceasta este dominată de corupție. Cum vedeați dumneavoastră scena politică atunci când erați printre liderii acesteia şi cum o vedeți acum, când sunteți în afara ei?

Da, România a fost și încă mai este dominată de corupție. Românii au fost învățați să meargă cu „atenții” mai mici sau mai mari la medic, la profesor, la polițist sau la funcționarul de la ghișeu. De asemenea, cea mai mare parte a ordonatorilor de credite, de la primarul unei comune până la un ministru, de la un director de sucursală până la directorul unei companii naționale, toți au cheltuit bani publici, beneficiind de binecunoscutul „parandărăt”.

Nenorocirea este că, în practicarea acestui „sport național”, unii au ajuns la „performanțe” de-a dreptul devastatoare pentru economia țării. Astfel, au fost vândute pe doi lei active importante, chiar strategice, din România, s-au făcut retrocedări abuzive sau achiziții inutile, la valori incredibile. Vorbim în ultimul timp de șpăgi de milioane, zeci și chiar sute de milioane de euro. Chiar dacă aceste ultime cazuri sunt cele mai spectaculoase, corupția trebuie eliminate la toate nivelurile, pentru că aceasta este dăunătoare societății ca fenomen în sine. Iar, ca valoare absolută, dacă se adună șpăgile mici și, aparent, neînsemnate, s-ar putea să depășească sumele vehiculate în dosarele de mare corupție.

O problemă care trebuie rezolvată o reprezintă finanțarea campaniei electorale. În 2013, când a fost condamnat Adrian Năstase, am spus că toate partidele folosesc bani negri în campaniile electorale. Am fost apostrofat și de colegi, și de adversarii politici. Ultima perioadă arată că am avut dreptate. Iar, daca DNA continuă, veți vedea și valorile reale la care ajungeau unele campanii. Cu privire la finanțarea campaniilor, câțiva vor fi prinși, dar marea majoritate nu. De campaniile făcute pe bani negri au beneficiat, însă, aproape toți politicienii. Domnul Klaus Iohannis a spus „punct și de la capăt”. Cred că asta nu vrea să însemne că cei care au fost prinși să plătească, iar cei care au scăpat sunt buni scăpați?!

NewsPro: Ați discutat sau ați fost vizitat de un fost coleg din Guvern în perioada de detenție?

Da, am fost vizitat de mai mulți colegi din Guvern și Parlament, cărora le mulțumesc. Le mulțumesc și celor care au dorit să mă viziteze și i-am refuzat. Cei care nu vin în calitate oficială pot să viziteze un deținut doar în limita celor trei vizite pe lună permise de lege și am preferat să utilizez acele vizite pentru a-mi vedea familia.

NewsPro: Mai multe persoane promovate sau susținute în politică de dumneavoastră au, la rândul lor, probleme cu legea. I-aș exemplifica pe Tudor Chiuariu sau Radu Prisăcaru. Regretați susținerea pe care le-ați acordat-o acestora?

Am susținut mulți oameni în politică și nu numai. Am avut și satisfacții, dar și dezamăgiri. Și nu mă refer neapărat la persoanele amintite de dumneavoastră. Per ansamblu, sunt mulțumit de oamenii pe care i-am încurajat și promovat. Munca cu oamenii este foarte grea. Există dezamăgiri și în familii și în propria companie, darămite într-un partid politic, în care un lider nu poate cenzura nici înscrierea și nici promovarea.

tudor chiuariuTudor Chiuariu, unul dintre protejaţii lui Fenechiu, condamnat cu suspendare şi cercetat într-un alt dosar al DNA

Sunt mulțumit că, alături de oamenii pe care i-am promovat, am avut rezultate notabile și care nu pot fi negate. Buni sau răi, Iașul nu a avut miniștri decât din organizația liberală condusă de mine. Iar atunci când au deținut această calitate, miniștrii liberali au făcut extrem de multe pentru Iași. Fără miniștri liberali, nu aveam aeroport, Curte de Apel, șosea de centură, Biblioteca Central-Universitară, Teatrul Național, Palatul lui Cuza de la Ruginoasa, Palatul Copiiilor sau zeci de monumente istorice reabilitate și mii de obiective în mediul rural. Din nefericire, acestea se uită sau sunt asumate de alții și rămân doar greșelile.

NewsPro: Cum merg afacerile firmelor dumneavoastră, vă mai implicați în activitățile acestora?

Bineînțeles că și firmele de care m-am ocupat în libertate, atât eu, cât și fratele meu, au de suferit. Ele sunt administrate acum de o firmă, pentru că noi nu le mai putem administra din închisoare. Rezultatele financiare sunt satisfăcătoare, dar nivelul afacerilor a scăzut și, odată cu acest nivel, au fost operate și concedieri.

fene grup
Înainte ca Relu Fenechiu să meargă la puşcărie, grupul său de firme se numea Fene Grup

Îmi doresc să-mi închei cât mai repede pedeapsa, să mă pot reabilita și să dezvolt activități aducătoare de profit și locuri de muncă, măcar la nivelul dinaintea condamnării noastre. Le mulțumesc angajaților și colaboratorilor care au înțeles perioada dificilă prin care trecem și ne-au sprijinit!

NewsPro: Vă mai implicați, măcar la nivel consultativ, în activitatea PNL Iași?

Atunci când am considerat că pot fi de folos, am trimis atât colegilor de la Iași, cât și celor de la București materiale privind viziunea mea asupra unor teme de actualitate. Cea mai elocventă a fost analiza critică a Master Planului de Transport și soluții pentru realizarea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș.

fenechiu pnlRelu Fenechiu a fost preşedinte al PNL Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al PNL

Am primit multe mulțumiri și felicitări pentru acel material și de la colegi și de la adversarii politici, am văzut pasaje și imagini din acesta publicate și comentate, dar nimeni nu a afirmat că sunt ideile mele. Ce e important este că, în fața argumentelor serioase, Guvernul a acceptat includerea autostrăzii în Master Plan și aplicarea soluțiilor propuse de mine. Păcat că nu au citit până la capăt, pentru că mai erau niște amănunte care puteau aduce plusvaloare Master Planului.

NewsPro: Intenționați să vă întoarceți în politică sau administrație după ce veți fi eliberat?

Mă voi întoarce în politică după ce voi dovedi că am fost condamnat în urma unei erori judiciare. Până nu se va întâmpla acest lucru, nu o voi face.

Chiar dacă eu sunt acuzat pentru o complicitate la un presupus abuz în serviciu și nu pentru o faptă de corupție, chiar dacă presupusele mele fapte nu au fost făcute în perioada în care eram deputat, cu atât mai puțin în exercițiul unei funcții publice, cred că ar fi dificil să performez în politică cu „greutatea” condamnării pe umerii mei.


Info: Relu Fenechiu a fost transferat din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi în Penitenciarul Vaslui, acolo unde beneficiază de condiţii mai bune decât cele de la Iaşi

Info: Relu Fenechiu a petrecut un an în Penitenciarul Iaşi, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul “Transformatorul”

Info: În mai puţin de doi ani şi jumătate, Relu Fenechiu va putea solicita eliberarea condiţionată.

Interviu realizat de Ionuţ Benea

Dacă ţi-a plăcut articolul urmăreşte NewsPro pe Facebook 

1 comment

 1. Pingback: Relu Fenechiu, dezvăluiri din închisoare: „Am vopsit baia cu mâna mea, am stat în cameră cu homosexuali“ | Gazetarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.