FOTO 19 capodopere ale maestrului Sabin Bălașa păstrate la Iași, în pericol de a fi distruse

FOTO 19 capodopere ale maestrului Sabin Bălașa păstrate la Iași, în pericol de a fi distruse

Reprezentările grafice ale cunoscutului pictor Sabin Bălașa din Sala Pașilor Pierduți deținută în comun de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au început să se deterioreze.

Cele 19 picturi murale, o adevărată galieră de artă, au fost realizat de Sabin Bălașa în 1978 și au fost create în mod special pentru a ilustra și a realiza o compoziție din întreaga Sală a Pașilor Pierduți, considerată a fi una dintre cele mai impunătoare părți al clădirii Universității din Copou.

Lucrările au început să arate semne de crăpături, în jurul lor există porțiuni în care apa s-a inflitrat și a provocat igrasie, iar varul și tencuiala dau semne că mai au puțin și cad. Cele 19 opere de artă acoperă aproape 300 de metri pătraţi şi au fost realizate între 1968 şi 1978.

Conducerea Universității „Cuza” susține că momentan există un întreg proiect de renovare în întregime a Corpului A, de care ține și Sala Pașilor Pierduți, dar se așteaptă o finanțare concretă din partea ministerului sau pe fonduri europene.

Problema cu cele 19 picturi este că nu se poate începe reabilitarea lor dacă nu se renovează întâi clădirea, ceea ce înseamnă că vor mai rămâne la același stadiu de ușoară degradare în continuare.

Artistul ieșean, Felix Aftene, a declarat pentru TVR Iași, că eventualele lucrări pentru restaurarea picturilor ar putea dura între doi și trei ani.

Sursă foto: TVR Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.