Imperiu Tess Conex, aproape de prăbuşire: Tereza Prisecaru, “doamna de fier” a businessului ieşean, cinci ani de puşcărie

Una dintre cele mai importante firmei ieşene, Tess Conex, se poate prăbuşi după ce patroana sa, cunoscuta femeie de afaceri Tereza Prisecaru a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie.

Tereza Prisecaru, patroana Ness Conex, a fost găsită vinovată de Judecătoria Bucureşti pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar aflat pe rolul instanţelor din anul 2010. Alături de Tereza Prisecaru, magistraţii din Capitală au mai decis să condamne la câte şase ani de închisoare cu executare trei foşti directori din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, respectiv Ioan Rotaru (fost director general), Traian Cezar Irimie (fost director economic) şi Gheorghe Ispas (fost director de investiţii). De asemenea, prin aceeaşi sentinţă, condamnări de cinci ani, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare cu executare au mai primit Răducu Nemţanu, respectiv Andrei Tudor Anghelescu, reprezentanţi ai Ness Conex.

Tun de 14 milioane

Judecătoria Bucureşti a mai dispus ca cei cinci condamnaţi să achite, în solidar, o sumă totală de 13,4 milioane de lei. Sechestru asigurator pe o sumă identică a fost menţinută de judecători pe bunurile aparţinând Terezei Prisecaru. Sechestre sunt puse şi pe averile celorlalţi cinci condamnaţi.

Prisecaru, supranumită “doamna de fier”, a fost trimisă în judecată fiind acuzată că ar fi fost implicată într-o afacere ce s-ar fi derulat între anii 2003-2005, Atunci, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorii Nuclearelectrica Ioan Rotariu şi Traian Cezar Irimei ar fi semnat trei contracte de achiziţii publice, fără a respecta legislaţia, în urma cărora firma Tess Conex ar fi obţinut ilegal 12,8 milioane de lei (4,5 milioane de euro, la momentul trimiterii în judecată – în 2010). “La rândul său, inculpatul Ispas Gheorghe, în calitate de director de investiţii în cadrul S.N.N. S.A. Bucureşti – Direcţia Investiţii Dezvoltare, a avizat un contract de achiziţii în cursul anului 2003 încheiat în mod nelegal cu S.C. TESS CONEX S.R.L. De asemenea, acesta a emis mai multe note justificative privind achiziţionarea din sursă unică de ţevi din inox cu încălcarea procedurilor privind achiziţiile publice, societatea favorizată fiind S.C. TESS CONEX S.R.L.”, au precizat procurorii DNA.

Aceştia au mai arătat că persoanele din cadrul Nuclearelectrica ar fi fost ajutate de către Tereza Prisecaru şi cei doi angajaţi ai săi. “Astfel, Nemţanu Răducu a făcut parte din comisiile de negociere din partea S.C. TESS CONEX S.R.L şi nu a prezentat contractele încheiate de această firmă cu producătorii bunurilor ce urmau a fi achiziţionate pentru a nu se observa că preţurile producătorilor erau cu mult mai mici, toate acestea în condiţiile în care reprezentanţii producătorilor aveau şi calitatea de acţionari la S.C. TESS CONEX S.R.L.”, au mai spus anchetatorii.

Tudor Andrei Anghelescu, a mai arătat DNA, ar fi participat în timpul licitaţiei unuia dintre contracte atât în calitate de reprezentant al Nuclearelectrica cât şi în calitate de reprezentant al Tess Conex. Sentinţa Judecătoriei Bucureşti nu este definitivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.