Investim două milioane de euro pentru a proteja o biserică de cutremur în timp ce 400 de blocuri se pot prăbuşi oricând peste cetăţeni

O biserică monument istoric din judeţul Iaşi este reabilitată în prezent, printr-un proiect european, pentru a putea rezista la un cutremur de 7 grade pe scara Richter. Investiţia este estimată la 2 milioane de euro şi este asigurată din fonduri europene. În municipiul Iaşi, 400 de blocuri de locuinţe prezintă risc seismic de prăbuşire.


Construită în 1594, Biserica “Sfântul Nicolae” din Iaşi este încadrată în categoria monumentelor istorice şi prezintă risc ridicat de prăbuşire în cazul producerii unui cutremur puternic. Autorităţile locale din Aroneanu, localitate în care se află lăcaşul de cult, au atribuit contractul de consolidare şi restaurare firmei Iasicon, o societate abonată la contracte publice derulate în judeţul Iaşi.

Costurile investiţiei se ridică la aproximativ două milioane de euro, potrivit fişei de atribuire a contractului consultată de NewsPro şi a unor informaţii acordate de autorităţile locale din Aroneanu reporterilor de la Digi 24.

Biserica “Sfântul Nicolae” urmează să fie primul lăcaş de cult din judeţ care va avea montaţi izolatori antiseismici, toată greutatea clădirii urmând a fi preluată de nişte bile seismice, în eventualitatea unui cutremur, au explicat constructorii pentru Digi 24.

“O să fie primul monument istoric biserică care va avea sistem antiseismic pe bile. În sensul că nu va mai lucra pe temelia veche, ci are două noi temelii şi între aceste două noi temelii va veni acest sistem antiseismic,” a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu.  Odată montaţi, izolatorii antiseismici pot rămâne 50 de ani, timp în care vor fi monitorizaţi periodic de către specialişti.

Aurel Daniluc, maistru lucrări, a declarat: “Greu nu e, dar e dificultate tehnică, de durată. Se lucrează cu oţel beton gros. Spaţiul fiind strâmt, de multe ori se lucrează în poziţia în genunchi, nu se poate altfel, nu permite spaţiul.” Pe lângă biserică, se doreşte şi refacerea întregii curţi vechi, iar la final lacasul de cult va fi inclusă în circuitul turistic.

“Biserica din Aroneanu este din 1594 singura ctitorie a voievodului Aron Vodă. De aceea e foarte importantă şi din punct de vedere istoric, chiar dacă este prea puţin cunoscută de cei din jur şi chiar din Iaşi şi din împrejurimi, totuşi ea are valoare istorică,” a explicat Ovidiu Buzenchi, preot paroh la biserica Aroneanu.

Doar în municipiul Iaşi, potrivit unei liste realizate de reprezentanţii Primăriei Iaşi împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt în jur de 400 de blocuri care prezintă risc seismic şi care s-ar putea prăbuşi în eventualitatea unui cutremur puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.