Mai puţin de jumătate dintre elevi au optat pentru Religie

Până ieri, doar 1,2 milioane de elevi din cei peste 3 milioane din întreaga ţară depuseseră cereri de participare la ora de Religie. Asta în condiţiile în care vineri este ultima zi în care se mai pot depune solicitările. Între timp, la comisiile specializate de la Camera Deputaţilor se lucrează de zor la schimbarea statutului orei de Religie în lege, scrie Adevărul. 

Deputaţii de la Comisia de Învăţământ şi Comisia Juridică trebuie să cadă de acord asupra textului de lege care va schimba în Legea Educaţiei procedura de înscriere a elevilor la ora de Religie, însă dezbaterile vor depăşi data de 8 martie, dată până la care un nou articol de lege ar fi trebuit să înlocuiască vechea reglementare din lege.

Surse din Parlament au declarat pentru „Adevărul” că, până acum, Comisia Juridică a susţinut în draftul său de lege, propunerea Patriarhiei ca cererea de înscriere la ora de religie să fie valabilă pentru un ciclu de învăţământ. Marţi au avut loc dezbateri aprinse la Comisia de învăţământ care a venit cu o altă propunere pe textul legii, propunere care practic aruncă mingea înapoi în curtea Ministerului Educaţiei. În draftul Comisiei de învăţământ nu mai apare faptul că cererea de înscriere se va face pentru un ciclu de învăţământ sau pentru un an, ci doar că trebuie făcută solicitarea, iar toată procedura va fi reglementată de Ministerul Educaţiei printr-o metodologie pe care va trebui să o dea în maximum trei luni de la intrarea în vigoare a noii prevederi legislative.

Este vorba de o metodologie privind modul de organizare, desfăşurare, frecventare şi renunţare/reînscriere la ora de Religie, reglementată prin ordin al ministrului Educaţiei, după consultarea factorilor interesaţi. „Dintre cele două variante, cea a Patriarhiei care spune că cererea să fie valabilă pentru patru ani şi varianta de a lăsa practic decizia la Ministerul Educaţiei, ultima este cel mai puţin rea. După părerea mea, în cazul acesta va fi mai uşor să atacăm în instanţă, dacă ministerul decide că cererea se depune o dată la patru ani şcolari, în loc de un an şcolar. Mai uşor ataci un ordin al ministrului decât o lege” a declarat profesorul Emil Moise, cel care a câştigat la Curtea Constituţională schimbarea modului în care se înscriu elevii la Religie.

Citestemai departe pe Adevărul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.