Mesajele şpăgii de la UMF: Profesorii îi notau pe studenţi cu “Eşti loază, omori pacientul” după care le cereau şpagă

Profesorii universitari Carmen şi Gheorghe Dorobăţ aveau un sistem de notare diferit faţă de celelalte cadre universitare de la UMF. Soţii Dorobăţ scriau mesaje pe tezele studenţilor, pentru a-i demoraliza, inducându-le ideea că le fac un favor dacă dau şpagă, notează procurorii.


Fosta şefă de la Spitalul de Boli Infecţioase şi soţul acesteia sunt acuzaţi, prin rechizitoriul întocmit de DNA în cazul lor, că ar fi luat mită de la 124 de studenţi, în sesiunile din vara anului trecut şi din luna ianuarie a acestui an. Fiecare student ar fi oferit câte 100 de EURO pentru a promova examenele la disciplinele celor doi, din cadrul Facultăţii de Medicina Dentara.

În rechizitoriu, procurorii notează că cei doi soţi aveau un sistem de punctaj neobişnuit, scriind diverse mesaje pentru studenţii care aveau ulterior să dea şpagă pentru a promova. Un student, Răzvan Constantin A., a fost notat cu 2, iar pe foaia sa profesorii au scris “Habar n-ai! Loază”. În alte cazuri, cadrele didactice au scris: “Omori bolnavul! Nu ştii!” sau “Ce exprimare ceauşistă… Aduce a anonimă! Eşti tare… bine pregătită!”. Studenţii respectivi, chiar şi cel care “omora bolnavul”, au trecut însă examenele după ce au dat şpagă, susţin procurorii.

Ce spun procurorii

“Focalizând investigaţiile asupra activităţilor cu caracter infracţional desfăşurate de către Carmen-Mihaela şi Gheorghe Dorobăţ, s-a reuşit identificarea unui modus operandi extrem de eficient în direcţia protejării acestora de eventuala indentificare a participaţiei penale.

Astfel, cei doi inculpaţi au iniţiat şi derulat un mecanism infracţional care să le asigure, pe de o parte, o «certitudine» că vor primi sumele de BANI , iar pe de altă parte, care să creeze aparenţa unei derulări legale, regulamentare, a procesului de examinare şi inducerea ideii faţă de studenţi că primirea sumelor de bani de către inculpaţi reprezintă acceptarea din «bunăvoinţă» a unei situaţii ilicite determinate de lipsa preocupării studenţilor în aprofundarea cunoştinţelor necesare promovării examenelor”, au notat procurorii.

DNA a contestat decizia de eliberare

Procurorii DNA au contestat, la finele săptămănii trecute, decizia luată de Tribunalul Iaşi prin care s-a dispus eliberarea din arest preventiv a soţilor Carmen şi Gheorghe Dorobăţ. Zilele acestea, cei doi soţi urmează să fie prezentaţi din nou la instanţă, de această dată la Curtea de Apel Iaşi, unde urmează să se ia o soluţie definitivă în cazul lor.

Vineri, Tribunalul Iaşi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Carmen Dorobăţ, fostul MANAGER al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Pentru soţul doctoriţei, Gheorghe Dorobăţ, fost şef al secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, judecătorii au decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.Deciziile magistraţilor de la Tribunal au fost luate după ce cei doi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

În ceea ce o priveşte pe Carmen Dorobăţ (foto), magistraţii ieşeni au dispus o serie de restricţii în perioada arestului la domiciliu. Astfel, dacă soluţia va rămâne definitivă, Carmen Dorobăţ nu va mai avea voie, printre altele, să mai discute cu vreunul dintre foştiii săi studenţi. Excepţie fac cei care sunt rude cu ea. “Inculpata nu are voie să comunice cu persoanele care au calitatea de student al UMF Iaşi , faţă de care a avut calitatea de profesor, îndrumător, ori altă funcţie didactică, cu excepţia celor cu care sunt rude”, se arată în soluţia judecătorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.