Moartea domnului Brăilean. Cazul profesorului universitar pune pe jar sistemul sanitar din Iaşi. DSP a început o anchetă

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a demarat o anchetă în cazul decesului profesorului universitar Tiberiu Brăilean, cel care ar fi aşteptat şase ore până să fie diagnosticat de un medic de la Spitalul “C.I. Parhon” din Iaşi. Brăilean va fi înmormântat miercuri, la Cimitirul Petru şi Pavel


Cazul morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean a pus pe jar sistemul sanitar din Iaşi mai multe voci din domeniu reacţionând ieri. În timp ce reprezentanţii Spitalul “C.I. Parhon” neagă acuzaţiile aduse de soţia lui Brăilean, la rândul ei profesor universitar, şefii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi spun că au demarat deja o anchetă în acest caz.

Directorul DSP, Eugen Popescu, a declarat ieri reporterilor Ziarului de Iaşi că actele medicale întocmite în cazul lui Tiberiu Brăilean au fost deja cerute de la cele două spitale prin care a trecut profesorul înainte ca starea sa să se agraveze. „Noi am cerut deja de săptămâna trecută, când încă profesorul era internat în ATI la Spitalul Sf. Spiridon, toate actele medicale de la Parhon referitoare la caz. Le vom completa şi cu cele de la Spiridon şi-i voi invita pe colegi la o discuţie administrativă şi medicală pentru că există nişte protocoale semnate de toate spitalele care nu sunt respectate; de la prezenţa medicului rezident la consultaţia din triaj, la timpii mari de aşteptare din urgenţă, la transferul interclinic”, a declarat Eugen Popescu, directorul DSP.

Apărarea şi acuzarea: cine are dreptate?

Soţia profesorului a dezvăluit luni, în Ziarul de Iaşi, că soţul ei ar fi stat cel puţin şase ore în spital până să fie diagnosticat, fapt ce a dus la agravarea condiţiei lui Tiberiu Brăilean.

„După ce am ajuns cu ambulanţa a fost preluat imediat, iar eu am aşteptat pe hol aproape şase ore până am intrat să-l văd. În intervalul acesta am întrebat mai multe asistente ce se întâmplă şi am aflat că abia după trei ore i s-au recoltat probe de sânge pentru analize şi că după alte trei ore a venit şi un cardiolog. După şase ore mi-au spus că nu se pot pronunţa dacă este vorba despre infarct sau embolism pulmonar şi că îl vor transfera cu o ambulanţă la Spitalul “Sf. Spiridon”. Când am reuşit să-l văd, era conştient, avea pusă o perfuzie, dar nicio mască de oxigen, deşi erau probleme clare cu respiraţia”, a precizat prof. univ. dr. Simona Modreanu. din Iaşi.

Reprezentanţii Spitalului “Parhon” au precizat la rândul lor că s-a deschis o anchetă în acest caz. Managerul Bogdan Cojocaru a mai precizat că lui Tiberiu Brăilean i s-ar fi acordat îngrijiri medicale în primele 10 minute de la internarea în spital, fiind ulterior supravegheat.

Alt caz similar, povestit de scriitorul Dan Lucian Teodorovici

Cazul lui Tiberiu Brăilean nu este singular. Ieri, scriitorul ieşean Lucian Dan Teodorovici a povestit, pe Facebook, că a trecut printr-o experienţă similară cu bunica sa, care a fost nevoită să aştepte peste cinci ore pentru a fi preluată de medicii de la “C.I. Parhon”.

“Imaginaţi-vă stând pe un culoar de spital, neavând pe cine să suni, căci e deja târziu în noapte, ştiind că în următoarele ore, nu zile, nu săptămâni, cineva foarte drag îşi pierde orice şansă de a mai trăi, iar în jurul tău medicii nu fac nimic, ambulanţele transportă beţivi sănătoşi şi violenţi şi n-au timp pentru un muribund, iar timpul trece tot mai zgomotos, făcându-ţi praf tâmplele”, a scris Teodorovici.

Tiberiu Brăilean avea 55 de ani. El a fost în trecut şi consilier local în Iaşi şi a publicat mai multe cărţi de profil economic.


Citeşte şi: 

Profesorul Tiberiu Brăilean a murit cu zile: a suferit şase ore la Urgenţe până ca un medic să se uite la el. Reacţia soţiei

Medicii de la „Sf. Spiridon”: „Tiberiu Brăilean se află în stare foarte gravă”

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean a murit în această dimineață

Reacţii după trecerea în nefiinţă a profesorului Brăilean. “A plecat dintre noi un alchimist al ideilor şi sentimentelor”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.