Olimpică asasinată în Parcul Copou. Unde erau poliţiştii locali? Grumeza se bâlbâie în explicaţii

O adolescentă de 16 ani a fost ucisă de iubitul ei, licean şi el, în Parcul Copou din Iaşi, în plin centru universitar. Zona este, teoretic, păzită permanent de doi poliţişti locali care însă, la fel ca în cazul de acum doi ani, când trei tineri furau busturile unor personalităţi amplasate în parc nu au văzut nimic, nu au auzit nimic. Adjunctul Poliţiei Locale, contactat de NewsPro, s-a bâlbâit în explicaţii. “Nu ştiu ce mai poate fi zis…”, s-a apărat acesta.

Tragedia din Parcul Copou din Iaşi ridică un nou mare semn de întrebare cu privire la modul în care poliţiştii locali păzesc zonele cu risc din oraş. Liceanca Delia Elena G., de 16 ani, a fost ucisă în plină zi, într-un loc în care tineri îndrăgostiţi din oraş ies la plimbare sau părinţii îşi scot copiii pentru a lua o gură de aer.

Parcul Copou, este, teoretic, păzit de doi poliţişti locali, 24 de ore din 24. Informaţia a fost oferită, la solicitarea NewsPro, de adjunctul Poliţiei Locale, Georgel Grumeza. Fostul poliţist de la IPJ nu a putut oferi, însă, foarte multe explicaţii cu privire la lipsa oamenilor săi dintr-o zonă cunoscută ca fiind una de risc. Locul exact în care a avut loc tragedia, undeva în marginea parcului, este cunoscută de oamenii zonei ca fiind preferată liceenilor cu chef de scandal sau care vor să bea un PET de bere fără a fi deranjaţi de nimeni.

georgel grumezaGeorgel Grumeza a lucrat anterior la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi 

La întrebarea cum vă explicaţi că oamenii dumneavoastră nu au observat că o tânără este ucisă în parc, Georgel Grumeza a oferit NewsPro următorul răspuns: “Nu ştiu ce mai poate fi spus în plus…Cei doi tineri nu au părut a fi suspecţi, nu au ridicat semen de întrebare. Până la intrarea în parc zona este destul de aglomerată, dar dacă li s-ar fi părut suspecţi, colegii mei ar fi intervenit. Voi discuta, bineînţeles cu cei care erau de serviciu.”

Grumeza a mai explicat că patrula din Parcul Copou este formată din doi poliţişti locali, iar paza este permanentă, efectuându-se în schimburi. Cei doi poliţişti trebuie să acopere şi Parcul Expoziţiei, a mai precizat Grumeza.

Filmul crimei din parc

Delia Elena G. a fost ucisă sâmbătă, în jurul orei 15.30, de iubitul ei, Eduard Perju, elev şi el la un liceu din Iaşi. Adolescenta participase în acea zi, alături de o colegă de a sa, la un curs de engleză intensivă susţinut la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”, acolo unde fata studia. După orele suplimentare, Delia a fost chemată de Eduard Perju pentru a sta de vorbă, în Parcul Copou.

eduard perju ziarul de iasiEduard Perju şi-a recunoscut faptele după audierile procurorilor FOTO Ziarul de Iaşi

După câteva minute în care aceştia au discutat, băiatul i-a cerut fetei să se întoarcă, susţinând că are o surpriză pentru ea şi că i-a cumpărat un colier. După ce fata s-a întors cu spatele, băiatul, de 16 ani şi el, i-a prins la gât un colier de plastic, de genul celor folosite pentru prinderea capacelor de roţi, şi a strâns cu putere. Minora a murit sufocată şi, deşi mai avea puls când echipajul medical a ajuns la faţa locului, nu a mai putut fi salvată. Apelul la 112 nu l-au făcut poliţiştii locali ci o femeie care se plimba prin zonă.

Eduar Perju a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi şi a recunoscut faptele. “Principalul suspect avea o relaţie de prietenie cu victima. Mobilul crimei a fost gelozia”, a explicat Carmina Pascal, procuror-şef al unităţii de parchet care a investigat cazul.

Eleva ucisă tocmai primise premiu la olimpiadă

Cu mai puţin de o săptămâna de a fi ucisă, Diana Elena G. A participat la Olimpiada Judeţeană la limba română, acolo unde, potrivit profesorilor ei, a obţinut menţiune. De altfel, profesorii ei spun că adolescenta a avut tot timpul rezultate bune la învăţătură ea având semestrul trecut media 9.

„Fetiţa aceasta era o copilă bună la învăţătură. Oricine şi-ar dori astfel de copil la şcoală, face parte din rândul celor pe care poţi să te bizui. Mă suprinde că acest copil extrovertit, volubil, voios, a putut să ajungă într-o astfel de companie. Era mereu cooperantă, cu mânuţa sus, şi nu avea obiecte la care nu învăţa. Avea peste tot medii de 8, 9 şi 10“, a declarat Anca Dimitru, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi.

Diriginta clasei la care fata învăţa susţine că Diana era o elevă cu rezultate foarte bune la învăţătură, care se pregătea mereu şi era silitoare, fiind o fată „cu un profil psihologic foarte frumos, o fată veselă, inimoasă, care se implca în activitatea şcolii, în cea din clasă“, susţine Irina Iorgan, diriginta. Aceasta a spus că la nivelul clasei nu se ştia nimic despre Eduard şi despre relaţia pe care o avea tânăra cu el, însă a existat un moment ciudat. Fata, care avea doar trei absenţe pe tot semestrul trecut, a făcut pe 24 februarie, de Dragobete, trei absenţe nemotivate, şi nici nu a venit ca de obicei la dirigintă să le discute joi, când a avut loc ora de dirigenţie.

„Este adevărat că a avut aceste absenţe, nu ştiu dacă au vreo legătură cu nenorocirea care s-a întâmplat, e adevărat că au fost pe 24 februarie şi înseamnă că a lipsit toată ziua, iar joi la dirigenţie nu mi-a spus nimic şi nici eu nu am verificat. Părinţii ei sunt oameni absolut normali, nu am putut să îi remarc negativ în niciun fel, prin absolut nimic. Sunt oameni care veneau la şedinţele cu părinţii, se interesau de fată în mod firesc, mi-a atras atenţia tatăl ei fiindcă semăna foarte mult cu el“, a precizat diriginta

La rândul său, directorul liceului la care învăţa Eduard Perju, Colegiul Tehnic “Mihail Sturza”, a precizat că adolescentul nu s-a remarcat până acum ca având un comportament agresiv. Ştefan Chirchirău a menţionat însă că Eduard are două corigenţe şi nota scăzută la purtare din cauza absenţelor.

Eduard Perju va fi expertizat la Institutul de Psihiatrie “Socola”, acolo unde se va afla dacă adolescentul a avut discernământ în momentul comiterii faptei. Lucian Burlea, managerul acestei instituţii, a precizat pentru NewsPro că acest gen de expertise se realizează în zilele de marţi şi joi.

Info: În februarie 2013, trei tineri au furat trei busturi ale unor personalităţi ieşene. În urma scandalului, fostul şef al Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă, a fost demis. Hordilă este în prezent şef al Protecţiei Consumatorului. 

statui furate


Dacă ţi-a plăcut articolul urmăreşte NewsPro pe Facebook