Otrava din automatele de cafea – ce bem, de fapt, şi ce boli ne pândesc când punem fisa în aparat. Cele mai periculoase: cafea cu lapte, cappuccino şi ciocolată caldă

Ieftine şi la îndemână, băuturile calde – de genul cafelei sau ceaiului – luate de la automate nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Se întâmplă să ingerăm altceva decât ceea ce ne-am aştepta în special atunci când optăm pentru variantele ”îmbunătăţite”, de genul cafelei cu lapte, a cappuccino-ului sau a altor combinaţii de acest tip, notează Adevărul. 

Într-o viaţă trăită pe fugă, cafeaua de la automat poate părea varianta ideală pentru energizantul de la prima oră, mai ales dacă ţinem cont de preţul mic şi de faptul că aparatele sunt uşor accesibile. Nu întotdeauna avem garanţia că produsul selectat este şi cel pe care îl vom regăsi în paharul de plastic.

Dorina Rednic, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Sălaj, susţine că firmele care se ocupă de administrarea acestor automate au obligaţia de a afişa măcar informaţiile sumare despre produsele furnizate. ”În primul rând, sunt obligaţi să utilizeze corect produsele oferite. Spre exemplu, denumirea de “lapte” să nu se utilizeze pentru o băutură obţinută din ingrediente vegetale, iar denumirea de “ciocolată” să nu se utilizeze pentru un “preparat solubil cu gust de ciocolată”, explică ea.

Ca şi exemple de folosire incorectă a denumirilor, reprezentatul Protecţiei consumatorului vorbeşte despre aşa-zisa -”ciocolată caldă” preparată dintr-un produs având în compoziţie zahăr, cacao pudră (13% faţă de minim 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală , proteine din lapte, stabilizator , aromă, care este, de fapt, băutură cu gust de ciocolată caldă. La fel, este interzis să fie trecut drept “lapte” un produs având ca ingrediente declarat: sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, zahăr, proteine din lapte, stabilizator , agent de îngroşare.

Automatele de cafea mai trebuie să ofere informaţii despre cantitatea netă a unei porţii, ingredientele cu potenţial alergen, modul de utilizare a dozatorului, un număr de contact.

Citeşte mai departe pe adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.