Povestea liceanului din Iaşi care şi-a deschis propria fermă având o idee de afaceri premiată

Lumea afacerilor nu mai reprezintă o necunoscută pentru un elev, din Iași, care a reușit, cu puțin ajutor, să pună bazele unei afaceri de succes. Acesta a folosit banii câștigați în urma unui concurs de antreprenoriat, în clasa a IX-a, și a deschis o fermă didactică la liceul la care învață. În cadrul fermei funcționează și un centru de echitație, iar banii din încasări sunt reinvestiți în proiect, relatează Digi24.

“Maur, rasa Siglavy Bagdadi, primul meu cal, salvat de la abatorizare, luat din herghelia din Rădăuți, iar acesta este al doilea meu cal, Crush, rasă Holsteiner, în vârstă de 7 anișori,” sunt doar doi, din cei nouă cai de care Andrei Andriuc are grijă la ferma didatică înființată în urmă cu trei ani la liceul Agricol din comuna Miroslava. Afacerea a pornit-o după ce a câștigat 1500 de dolari la un concurs de anteprenoriat, unde și-a imaginat înființarea unui loc în care copiii și elevii pot vizita animalele sau pot face cursuri de echitație.

“În primă fază a fost pe hârtie, o idee virtuală. Mi-am cumpărat și eu un cal, școala și-a mai luat unul,” povesteşte tânărul.

Constantin Tinu, director adjunct al Liceului Agricol M. Kogălniceanu Miroslava: “Noi, ca și școală, le-am pus la dispoziție terenul, aproximativ un hectar.”

Andrei spune că după ce va termina clasa a XII-a o să lase ferma pe mâinile colegiilor lui, din clasele mai mici. Ca sa facă față, elevii se antrenează de pe acum și fac practică. Curățenia în grajdurile animalelor și hrănirea lor sunt deja lucruri normale pentru ei:

“Avem foarte mare grijă de ei, le punem muzică în fiecare zi, de fapt au muzică 24 din 24, asta îi ajută la relaxare.”

“Vorbim cu animalele, discutăm cu ele, parcă ne înțeleg, ne înțeleg mai bine decât oamenii, într-un fel.”

Ferma este deschisă în fiecare zi și poate fi vizitată contra sumei de 2 lei. Ședința de echitație, în schimb, costă 35 de lei.

Tot aici există și o pensiune pentru cai. Proprietarii care nu au unde să își lase animalele, plătesc lunar câte 200 de lei pentru cazarea lor. Liceul plătește impozit pentru toate încasările, însă se descurcă. Iar, din câștiguri, elevii plănuiesc să strângă bani ca să acopere terenul pe care se antrenează caii, astfel încât să poată oferi cursuri de echitație și iarna. În plus, aceștia intenționează să cumpere și alți cai, cu care să participe la concursurile de profil.

Sursa: Digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.