Prăbuşirea imperiului Vlasov. Istoria Iaşului după Mihail, cel mai influent avocat postdecembrist

Până să fie îngenuncheat de procurorii DNA avocatul Mihail Vlasov rezolva orice cu un singur telefon. Cu un trecut destul de neclar, condamnat în comunism şi reabilitat după Revoluţie, Mihail Vlasov a fost prieten cu toată lumea: şi cu interlopii, şi cu judecătorii. Acum e cu un pas în puşcărie, acolo unde îşi poate trage fiica şi ginerele, pe care i-a făcut oameni prin influenţa şi relaţiile cultivate de-a lungul timpului.

Mihail Vlasov. De meserie: judecător, deţinut, avocat, afacerist, deputat, jucător la ruletă. Status actual: condamnat. Supranumit “împăratul”, Excelenţa Sa Mihail Vlasov a avut o viaţă ca nimeni altul. A întors banii cu lopata încă din anii ’90, a pus miniştri, a mediat conflictele celor mari companii din ţară şi a ajuns chiar şi pe buzele preşedintelui Băsescu atunci când favorita sa, judecătoarea Mona Pivniceru, a preluat portofoliul justiţiei.

O fiică şi-a măritat-o cu un fost ministru, celei de-a doua i-a deschis casă de modă. Până şi protejatei de la Iaşi, Magda Ţepoi, protagonista unui scandal penal în urmă cu câţiva ani, i-a găsit un loc călduţ la Bruxelles. Imperiul clădit pe bancnote de 100 de euro a lui Mihai Vlasov s-a prăbuşit după ce procurorii DNA l-au prins cu un sac de bani primiţi mită. Fix ca acum 25 de ani, când Vlasov punea pentru prima dată pe bani necuraţi şi făcea puşcărie.

Condamnarea din comunism

Înainte de Revoluţia din 1989, Mihail „Mişu” Vlasov era judecător. Acea funcţie avea să-i aducă celui supranumit „împăratul” prima sa condamnare. A fost acuzat că a primit 70.000 de lei (echivalentul unei Dacii la acea vreme) pentru un proces de la Focşani. Vlasov a stat doi ani în închisoare pentru luare de mită, însă a fost achitat imediat după ce a picat regimul comunist, demonstrând că ar fi fost condamnat politic.

Acum, la mai bine de 30 de ani de la acel incident, Vlasov scrie în CV-ul propriu. „Arestat de statul comunist şi lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat”. Imediat după Revoluţie, Mihail Vlasov s-a orientat spre avocatură, breaslă prin intermediul căreia a cunoscut foarte mulţi oameni importanţi din justiţia sau administraţia locală. La finele anilor ’90, Vlasov era în mijlocul unui scandal imens în Iaşi, fiind acuzat de presa locală că, prin intermediul unei fundaţii pentru tineret, încerca să preia abuziv un hotel cochet dintr-o zonă centrală a Iaşiului.

Ginerele ministru

Ascensiunea lui Vlasov s-a accentuat însă abia după cimentarea relaţiilor din politică. Mişu Vlasov a fost un apropiat al liderilor PNL din Moldova, relaţia dintre acesta şi liberali fiind oficiată odată cu căsătoria fiicei sale, Vanda Vlasov, cu fostul ministru liberal Cristian David. În 2007, „împăratul” ajunge un nume cunoscut la nivel naţional odată cu numirea sa în funcţia de preşedinte al Camerei Comerţului şi Industrie a României (CCIR). Un an mai târziu, pentru o scurtă perioadă, iulie-decembrie 2008, a fost şi deputat în Parlamentul României. La Curtea de Arbitraj din cadrul CCIR, Vlasov nu şi-a uitat rubedeniile. Prim-vicepreşedintele acestei unităţi este chiar fiica sa Vanda Vlasov.

david-vlasovCristian David şi Vanda Vlasov, ginerele, respectiv fiica lui Mihail Vlasov

Notăriţa ieşeană Ioana Beldeanu, fina lui Crin Antonescu şi fostă colaboratoare cu Vlasov la cabinetul de avocatură al acestuia de la Iaşi, este şi ea arbitru la Curtea de Arbitraj. Beldeanu este fosta soţie a unui om de afaceri ieşean, Cristian Maftei, fugit din ţară după ce a fost condamnat împreună cu fostul prefect al Iaşiului, Radu Prisăcaru, şi el membru PNL, pentru corupţie. Tot pe lista arbitrilor se mai găseşte şi numele lui Constantin Adrian Balaban Grăjdan, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, judecat în prezent pentru favorizarea infractorului după ce a vrut să-l favorizeze pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”. Un alt arbitru este şi Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei şi prieten cu Vlasov, şi el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi cercetat pentru corupţie într-un alt dosar al DNA.  Un alt arbitru este ieşeanca Angela Mîţă Baciu, prietenă de familie cu fostul liberal Relu Fenechiu.

„Împăratul“ şi jocurile de noroc

Despre Mihail Vlasov toţi cei care îl cunosc ştiu că are o slăbiciune pentru jocurile de noroc. Numele său apare pe lista părţilor vătămate într-un dosar al Poliţiei Capitalei ce vizează clanurile interlope „Duduianu” şi „Caran”, cercetate pentru cămătărie. Vlasov ar fi fost un client al celor două clanuri, de la care ar fi împrumutat, în mai multe rânduri, sume de bani pentru a juca la ruletă. În aceeaşi anchetă se arată că Vlasov ar fi pierdut sume foarte mari de bani în cazinouri.

Încă de când era la Iaşi Mihail Vlasov avea o relaţie bună cu membrii lumii interlope din oraş. Înainte de a pleca la Bucureşti, reporterii de la Ieşeanul obţineau agenda sa telefonică descoperind acolo mai multe nume din peisajul infracţional autohton, cum ar fi membrii clanului Corduneanu. În aceeaşi agendă îşi ţinea Vlasov şi numele de telefon de la cei cu care juca poker sau de la “fetiţe”.

La capitolul bani, „împăratul” nu se poate plânge. În singura sa declaraţie de avere, cea din perioada în care era deputat, Mihail Vlasov scria că deţine bijuterii de 300.000 de euro, dar şi că a adunat „în timp” icoane, tablouri şi mobilă de 500.000 de euro. Vlasov nu şi-a mai postat de atunci vreo declaraţie de avere, însă a intrat în gura colegilor de la CCIR după ce instituţia pe care o conduce a cumpărat un Rolls Royce de 220.000 de euro, folosită în interes de serviciu de acelaşi Vlasov.

casa vlasov
Palatul lui Vlasov era, în anii 90 cea mai impunătoare vilă din Iaşi FOTO Ziarul de Iaşi 

De altfel, „împăratul” nu a fost ocolit nici de conflictele cu subordonaţii săi. Acum doi ani, 12 preşedinţi de Camere de Comerţ din teritoriu îl acuzau pe Vlasov că ar fi folosit discreţionar fondurile instituţiei pe care o conduce. În sesizarea respectivă, subordonaţii lui Vlasov spunea că au „indicii serioase” că „împăratul” ar fi cheltuit 12 milioane de lei în alte scopuri decât cele ale Camerei de Comerţ. Vlasov şi-a pus angajaţii în cap şi după ce, acum câţiva ani, le-a solicitat acestora să i adreseze cu apelativul „Excelenţa Sa”. ;

Şi-a tras ginerele şi fiica după el 

Ginerele lui Mihail Vlasov, fostul ministru liberal Cristian David, soţul Vandei Vlasov, are şi el probleme mari cu legea. David a fost arestat recent după ce  ar fi luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, pe lângă fostul prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea reconstituirii unui drept de proprietate.

David mai este  urmărit penal pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals, după ce ar fi trecut în declaraţia sa de avere că i s-ar fi restituit un împrumut de 60.000 de euro de la mama sa.  David ar fi procedat la acest procedeu întrucât nu putea justifica acea sumă. Mama fostului ministru a fost pusă şi ea sub urmărire penală în acelaşi dosar. Acelaşi Cristian David a fost ministru al Administraţiei şi Internelor în perioada în care Poliţia Română anunţa că intenţionează să cumpere maşini Dacia Logan cu 70.000 de euro bucata. Preţul tranzacţiei a fost modificat după mediatizarea cazului. Soţia sa şi fiica lui Vlasov, Vanda, este şi ea pusă sub acuzare de DNA după ce ar fi încercat să-l ajute pe Vlasov să scape de acuzaţiile DNA.

Ironizat de Băsescu

Atât Mihail Vlasov, cât şi fostul ministru al Justiţiei, actualul judecător constituţional Mona Pivniceru, sunt de loc din Iaşi, fiind prieteni foarte apropiaţi. Relaţia celor doi a fost făcută publică şi de preşedintele Traian Băsescu, întrebat, în perioada în care Pivniceru avea portofoliul de la Justiţie, pe cine ar putea numi aceasta ca procuror general. „Nu ştiu care sunt preferaţii doamnei Pivniceru, ştiam că preferatul doamnei e pe la Camera de Comerţ. Credeţi că îl face pe domnul Vlasov procuror general? Eu ştiu că e economist, nu jurist”, răspundea, ironic, preşedintele. În 2011, revista „Kamikaze“ publica o investigaţie conform căreia Mona Pivniceru locuia într-un imobil de lux ce îi aparţinea lui Vlasov în Bucureşti.

Mona+Pivniceru_275560

Protejata lui Vlasov, ţepara UE

Fost şef al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi a fost şi ieşeanca Magda Ţepoi. Aceasta a deturnat fonduri europene în valoare de 133.000 de euro şi a fost condamnată la trei ani de înachisoare cu suspendare. Iniţial, Ţepoi fusese condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare, însă pedeapsa i-a fost înlocuită după ce aceasta a făcut dovada că are posibilitatea să achite prejudiciul. Ţepoi ar fi acordat fondurile unor firme favorizate care, ulterior, plăteau servicii de publicitate în publicaţia locală ”Lumea ieşeanului”, deţinută chiar de Vlasov. Ţepoi lucrează în prezent la biroul din Bruxelles al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Notă: Mihail Vlasov a fost condamnat, vineri, 27 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare cu executare find găsit vinovat pentru trafic de influenţă. Vlasov ar fi solicitat 1 milion de euro de la un om de afaceri pentru a rezolva un litigiu de la camera de Arbitraj. Vlasov şi-a recunoscut faptele în instanţă şi a stat la Iaşi, în arest la domiciliu în perioada procesului.

Dacă ţi-a plăcut articolul urmăreşte NewsPro pe Facebook 

Lasă un răspuns