Primarul municipiului Paşcani, pus sub acuzare de DNA. Parlamentari şi consilieri locali, cercetaţi în acelaşi dosar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub acuzare pe Dumitru Pantazi, primarul municipiului Paşcani, pe care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar este cercetat şi fostul primar, Neculai Răţoi, dar şi alţi 18 foşti consilieri locali.

Dumitru Pantazi s-a prezentat în cursul zilei de astăzi, 24 martie, la DNA Iaşi unde a aflat care îi sunt acuzaţiile aduse de procurorii DNA. Acuzat de complicitate la abuz în serviciu, primarul municipiului Paşcani ar fi beneficiat de ajutorul întregii primării pentru ca o firmă de a sa să scape de datoriile pe care le avea către bugetul local.

Fapta s-ar fi petrecut în septembrie 2007, atunci când, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local de la Paşcani edilii au votat ştergerea unei datorii de aproximativ un milion de lei pe care firma SC Agrocomplex Lunca Paşcani le avea către comunitate.

“La data de 19 septembrie 2007, în calitate de acţionar majoritar al SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA Paşcani, judeţul Iaşi (deţinătorul unui portofoliu de 80,16 % din acţiunile societăţii) şi de viceprimar al Municipiului Paşcani, în timpul şedinţei Consiliului Local al Municipiului Paşcani, cu ocazia discutării proiectului de hotărâre privind scutirea la plată a debitelor pe care societatea respectivă le avea faţă de bugetul local (15.000 lei chirie şi 947.050 lei reprezentând majorări de întârziere), inculpatul Pantazi Dumitru a adus clarificări privind motivele neplăţii majorărilor de întârziere, pentru a crea aparenţa legalităţii acestui demers, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite firmei respective”, au precizat procurorii DNA.

Aceştia au mai precizat că, la finalul respectivei şedinţe, s-a votat în sensul adoptării unui proiect de hotărâre prin care a fost aprobată „scutirea la plată pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA bugetului local al municipiului Paşcani reprezentând chiria datorată pentru anii 2002, 2003, 2005 şi 2007 şi a tuturor majorărilor de întârziere datorate pentru neplata în termen a obligaţiilor din contractul de închiriere”.

“Ulterior exercitării controlului de legalitate de către Prefectul Judeţului Iaşi, în cunoştinţă de cauză, responsabilii Consiliului Local Paşcani nu au repus pe rol debitul pe care SC Agrocomplex Lunca Paşcan” SA îl avea faţă de bugetul local. Astfel, la data de 08 septembrie 2011 (data intervenirii termenului de prescriere a dreptului la acţiune pentru recuperarea debitului) societatea amintită a obţinut un folos necuvenit în cuantum total de 2.045.950 lei (echivalentul sumei de 481.887,56 euro ), care constituie în acelaşi timp și paguba adusă bugetului local Paşcani”, au mai precizat anchetatorii ieşeni.

În timpul controlului judiciar, Dumitru Pantazi are următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a județului Iași decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,,
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele de existență;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.