Al doilea fugar basarabean, capturat în celălalt capăt al țării. Cum încerca evadatul să fugă din România

UPDATE Prison Break, varianta de Iaşi. Cum au scăpat de sub nasul poliţiştilor doi infractori

Doi basarabeni căutaţi în Elveţia şi Portugalia pentru diferite infracţiuni sunt cei care au fugit de sub nasul poliţiştilor, luni, chiar din incinta Palatului de Justiţie din Iaşi. Infractorii au sărit poarta ce delimitează spaţiul pentru dubele cu arestaţi, înaltă de aproximativ doi metri, şi au fugit în direcţii opuse. Un poliţist a zărit cum cei pe care trebuia să-i supravegheze fug care încotro însă nu a reuşit să ajungă niciun infractor din urmă. Luni seară, cei doi basarabeni nu erau încă prinşi, deşi Iaşul a fost înţesat de Poliţie, venind inclusiv agenţi din Vaslui.


UPDATE Marţi, 17 martie, ora 9.00 Unul dintre cei doi basarabeni care au evadat a fost prins în zona Billa, în timp ce aştepta un microbuz pentru a merge spre Republica Moldova.


 

Moldovenii Ion Ţîgănescu (29 ani) şi Ion Nica (38 ani) fuseseră capturaţi în judeţul Vaslui, urmare a solicitărilor autorităţilor din Portugalia şi Elveţia, la începutul acestei luni. Tot atunci, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dispus arestarea lor preventivă pentru 15 zile. În acest timp, ce doi au fost încarceraţi în arestul Inspectoratului Poliţiei Judeţean (IPJ) Vaslui, de unde, ieri dimineaţă, au fost aduşi spre Iaşi cu o dubă, fiind însoţiţi de trei poliţişti.

Şedinţele lor au început după ora 12.00, în cazul lui Nica menţinându-se arestul preventiv iar în cazul lui Ţîgănescu dosarul amânându-se pentru astăzi, pentru a se traduce mandatul european de arestare. În jurul orei 13.30, cei doi au fost scoşi din sediul Palatului de Justiţie, cei doi nefiind încătuşaţi. Profitând de un moment de neatenţie, basarabenii au sărit gardul din zona special amenajată pentru arestaţi şi au fugit în direcţii opuse. Unul dintre ei a fugit înspre Podul de Fier iar celălalt înspre parcul din zona Târgu Cucu.

Unul dintre poliţiştii vasluieni a observat cu întârziere că deţinuţii de care trebuia să aibă grijă au fugit şi a încercat să-l oprească pe unul dintre ei. O grefieră din Palatul de Justiţie l-a văzut pe poliţist cum fugea după deţinut anunţând conducerea instanţei. Vicepreşedintele Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu Cheptene, a precizat, ieri, că basarabenii se aflau în afara clădirii Palatului de Justiţie atunci când au fugit de sub nasul poliţiştilor.

gard arest iasi

La instanţă au ajuns mai apoi procurori şi poliţişti care au studiat imaginile de pe camerele de supraveghere din exteriorul imobilului. Moldovenii au fost identificaţi în scurt timp iar autorităţile au făcut publice numele şi faptele pentru care basarabenii sunt cercetaţi. Oraşul a fost împânzit apoi de poliţişti, la Iaşi ajungând şi efective din Poliţia Vaslui.

tiganescu ion nica ion

Reprezentanţii IPJ Vaslui, instituţie care îi avea în grijă pe cei doi arestaţi, au fost foarte rezervaţi în declaraţii în cursul zilei de ieri. Abia după câteva ore de la evadare, oficialii din judeţul vecin au venit cu o declaraţie referitoare la acest caz. “La nivelul Inspectoratului s-au dispus verificări pentru a se stabili dacă poliţiştii şi-au îndeplinit sarcinile în mod corespunzător”, a precizat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Ion Ţîgănescu a fost capturat pe 1 martie, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, urmare a unei sesizări venită de la autorităţile din Elveţia. Ţîgănescu era căutat de elveţieni pentru comiterea unor infracţiuni contra proprietăţii, comise în luna iulie 2014. La rândul său, Ion Nica, a fost prins tot pe 1 martie, el fiind căutat în Portugalia pentru a executa o pedeapsă de patru ani, primită pentru o faptă de tăinuire de bunuri comisă în 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.