Pupil al liberalilor, avocat, soţul unei judecătoare din Iaşi, încătuşat pentru un tun de 55 de milioane de euro

Avocatul ieşean Constantin Zaharia Lefter, soţul judecătoarei Oana Maria Lefter, de la Tribunalul Iaşi, a fost reţinut luni, 13 iulie, de DNA, într-un dosar în care procurorii au stabilit prejudiciul la 55 de milioane de euro.

UPDATE Curtea de Apel Bucureşti a decis ca avocatul ieşean să fie cercetat sub control judiciar. Decizia poate fi contestată.

Procurorii DNA au reţinut luni un avocat cunoscut din Iaşi, pe care îl acuză că ar fi comis o infracţiuni prin care s-a produs un prejudiciu de peste 55 de milioane de euro. Constantin Lefter Zaharia este soţul unei judecătoare de la Tribunalul Iaşi, Oana Maria, şi în trecut a fost propulsat pe funcţii importante la Bucureşti de către fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, la rândul său condamnat cu suspendare într-un dosar de corupţie. Constantin Lefter Zaharia a fost reţinut pentru 24 de ore ieri după-amiază, la ora 15.40, într-un dosar desprins din ancheta complexă a despăgubirilor, instrumentată de DNA, în care au „picat” în ultimele luni şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, dar şi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

Prejudiciu de 55 de milioane de euro

Potrivit procurorilor, pe 28 februarie 2008, Constantin Zaharia Lefter, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, şi-ar fi exercitat „abuziv” atribuţiile de serviciu încălcând legea într-un dosar de despăgubire înregistrat în 2007, al cărui beneficiar era omul de afaceri Horia Simu, aflat în prezent în arest într-un dosar similar, instrumentat tot de DNA. Anchetatorii mai spun că Constantin Zaharia Lefter ar fi aprobat un raport de evaluare întocmit de evaluatorul Alexandru Florin Hanu, în cuprinsul căruia un teren în suprafaţă de 97.509 de metri pătraţi din cartierul Militari, Bucureşti, a fost evaluat la 128.276.015 de euro, mult supraevaluat, au precizat procurorii. „Terenul a fost supraevaluat cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciindu-se bugetul de stat cu această sumă, şi facilitându-se obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în acelaşi cuantum”, au precizat procurorii.

Traseul lui Lefter

În perioada în care fostul liberal ieşean Tudor Chiuariu a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei, Constantin tudor chiuariuLefter Zaharia a ajuns la Bucureşti în calitate de consilier al liberalului. Zaharia a fost implicat şi în dosarul Poşta Română, în calitate de martor, în urma căruia fostul ministru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe timpul şederii la Bucureşti, Lefter a fost şi membru al Consiliului Naţional de Integritate. Din funcţia de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor a fost revocat în martie 2008, locul său fiind luat de Horia Georgescu. Soţia avocatului ieşean este Oana Maria Lefter Zaharia judecător delegat la Tribunalul Iaşi, fiica fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ion Lefter.

Potrivit ultimei declaraţii de avere publicată de judecătoare, cei doi soţi deţin un teren de 1.500 de mp şi o casă de peste 300 de mp în Iaşi. Cei doi soţi au un împrumut de 300.000 de lei de la Ion Lefter. De asemenea, aceştia mai au o datorie de 150.000 de euro la BCR precum şi una de peste 40.000 de euro la Unicredit Ţiriac Bank. În 2013, judecătoarea a câştigat aproape 80.000 de lei din salarii în timp ce avocatul 65.000 de lei. Potrivit unor surse din breasla avocaturii, Constantin Lefter are 40 de ani şi după experienţa de la Bucureşti s-a întors la Iaşi unde a practicat avocatura.

1 comment

  1. Pingback: marseille shirt

Lasă un răspuns