Revolta medicilor de familie din Iaşi: „Medicii de familii cu liste scurte devin furnizori de «materie primă = pacienţi»”

Societatea şi Patronatul Medicilor de Familie din Iaşi au redactat o scrisoare deschisă în care se arată nemulţumiţi de noul contract cadru dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.


Medicii de familie din Iaşi cer celor două instituţii să retragă proiectul de modificare a contractului-cadru publicat săptămâna trecută. În scrisoarea remisă de cele două unităţi, medicii vorbesc de marile corporaţii din sănătate, cele care şi-ar negocia interesele prin negocieri discrete.

Pentru noi, medicii de familie, primăvara deschide, an de an, de peste un deceniu, un nedorit front de luptă. Noi, medicii din sistemul primar de asistenţă medicală trebuie să semnăm sau să prelungim contractul cadru anual între cabinetele de medicină de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate. Ceea ce ar trebui să fie pur şi simplu o procedură birocratică devine război pentru că gestionarul banilor colectaţi de la asiguraţi – CNAS –
vine de fiecare dată cu modificări care pun în mare dificultate exersarea profesiei dar şi calitatea serviciilor pe care le primesc pacienţii noştri”, susţine dr. Anca Deleanu, preşedinte al SocietatiiMedicilor de Familie Iasi.

Anul acesta, modificările principale care se referă la medicina de familie sunt prevederi tehnice, mai greu de înţeles de către asiguraţi însă cu repercusiuni immense şi negative. Sub aparenţa unor măsuri liberale, proiectul noului contract cadru este de fapt un plan de afaceri pentru mari corporaţii din “industria medicală”, mai spun cele două unităţi. Acestea exemplifică spunând că noile reguli permit intrarea în sistem a unor medici de familie indiferent de numărul asiguraţilor de pe lista.

“Gestul poate fi interpretat ca o deschidere faţă de tinerii medici, nu? Ei bine, nu! Niciun medic cu 100 de pacienţi nu poate rezista financiar în propriul cabinet aşa ca acesta ar putea profesa doar la cabinetele marilor reţele medicale private. Absorbiţi de marile corporaţii, medicii de familii cu liste scurte devin furnizori de “materie primă = pacienţi” pentru servicii medicale prestate de cabinetele de specialitate ale aceluiaşi trust. Cu alte cuvinte, medici de familie cu foarte puţini pacienţi, inclusi în mari lanţuri de furnizare de servicii medicale, vor avea imperativ obligaţia de a furniza TRIMITERI către specialişti ai acelor lanţuri, fapt ce va condiţiona supravieţuirea acestori mf-isti în sistem”, se precizează în scrisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.