Șefii Ziarului de Iași și Tele M, afaceriștii Canschi și Mardarasevici, dar și Constantin Simirad, interceptați în dosarul lui Eva

Investigaţia Direcţiei Naţionale Antico­rupţie (DNA) împotriva procurorului Emi­lian Eva nu a făcut economie de resurse. Fostul coleg de breaslă al lui Emilian Eva, Marian Gherman, procurorul de caz din acest dosar, a cerut interceptarea telefonică a celor mai multe persoane care în perioada în care acesta vindea tablouri pe piaţa neagră au vorbit la telefon sau au intrat în contact cu magistratul ieşean. Aşa s-a ajuns la situaţia în care politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti din Iaşi să fie interceptaţi prin mandate cerute de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Pe lista celor ale căror convorbiri au fost ascultate se numără fostul preşedinte al Con­­siliului Judeţean (CJ), Constantin Si­mi­rad, jurnalistul Constantin (Toni) Hri­ţac, oamenii de afaceri Giani Canschi şi Gabriel Mardarasevici, medicul Lucian Eva sau oameni din domeniul artei cum ar fi Alexandru Măciucă (Muzeul Naţional de Artă, expert) sau Vladimir Bulat (istoric, critic de artă), Hortensiu Aldea (medic, co­lecţionar de artă) ş.a. La dosarul lui Eva au apărut şi discuţii cum ar fi o convorbire dintre Canschi şi Aurel Dobaşu, patronul Tele M, ataşată cu proces-verbal.

SRI a ascultat la grămadă

Stenogramele din dosarul lui Emilian Eva au început în luna februarie, atunci când Curtea Supremă a încuviinţat interceptarea telefoanelor, dar şi urmărirea, respectiv filmarea sau fotografierea lui Eva şi a mai multor rude, precum şi a medicului Dan Tesloianu cu care Eva interacţiona. Ulterior, după o lună, procurorii DNA au cerut ascultări referitoare şi la alte persoane cu care Emilian Eva intrase în contact în această perioadă pe probleme cât de cât asemănătoare cu cele urmărite de anchetatori.

Toni Hriţac, redactor-şef al „Ziarului de Iaşi“, spune că prezenţa sa pe lista în cauză se datorează relaţiei îndelungate de amiciţie, încă din timpul facultăţii, pe care o are cu procurorul Emilian Eva.„Îmi pare rău pentru el, sper să depăşească cu bine această situaţie. În ceea ce priveşte interceptările telefonice, m-a sunat de câteva ori să-mi ceară numerele de telefon ale unor persoane cunoscute în domeniul ar­telor plastice. Asta a stârnit, probabil, curiozitatea colegilor săi, care-l urmăreau şi care verificau orice posibilă pistă“, a explicat Hriţac, în publicația pe care o conduce. Acesta, ca şi alte persoane interceptate în acest dosar au fost solicitate să dea declaraţii în calitate de martor în acest dosar.

Sursă: Ziarul de Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.