Şeful clanului Corduneanu, despăgubit din bani publici pentru lezarea imaginii. Cât ne costă anchetele eşuate împotriva interlopilor

Tribunalul Iaşi a decis ca liderul Cordunenilor să primească daune morale de 10.000 de lei pentru suferinţa pricinuită de un dosar penal de trafic de droguri în care interlopul a fost achitat după un deceniu. Suma este infimă faţă decât a solicitat Costel Corduneanu în acţiunea sa, interlopul cerând de la stat daune morale de două milioane de lei.


“Statul, prin organele sale judiciare, a încălcat în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie prevăzută atât în dreptul internaţional, cât şi în CEDO, prin lipsa de imparţialitate, ca reflex al influenţei exercitate de climatul în care s-a desfăşurat procesul penal. Aşa fiind, încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului ICCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţională, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului”, a precizat Costel Corduneanu în acţiunea sa.

costel corduneanu 1

Acesta mai arătat că procurorii au prezentat presei că el şi fraţii săi fac parte dintre structură criminală, cunoscută sub numele de clanul Corduneanu, şi că el a fost indicat ca fiind liderul acestei grupări cu ramificaţii mafiote. Toate acele materiale din presă i-ar fi lezat imaginea lui Costel Corduneanu.

Fraţii săi, despăgubiţi şi ei

Procesul câştigat de liderul Cordunenilor vine după ce, la începutul anului, fratele său, Vasile Călin, a câştigat şi el un proces similar, primind 30.000 de lei. La rândul său, Vasile Călin a fost achitat în acelaşi proces ca şi fratele său.

În toamna anului 2004, Vasile Călin şi Costel Corduneanu au fost săltaţi de autorităţile române, alături de alţi membri ai clanului lor, într-un dosar de trafic internaţional de droguri. Cordunenii erau acuzaţi la vremea respectivă că ar fi adus în România droguri de risc din zona ţărilor baltice, iar cei care ar fi sprijinit financiar operaţiunea erau Vasile Călin şi Constantin Corduneanu.

costel corduneanu

După aproape un deceniu de procese, mai mulţi membri ai clanului au fost condamnaţi în acel dosar însă vinovăţia lui Vasile Călin şi a lui Costel Corduneanu nu a putut fi demonstrată, ambii fiind achitaţi definitiv. Cei doi au petrecut o perioadă şi în spatele gratii în acest dosar.
Un alt frate al clanului, Adrian Corduneanu (foto sus), a câştigat şi el unproces, în 2011, în urma căruia statul a fost obligat să îi plătească 15.000 de lei. Interlopul fusese achitat într-un dosar de violenţă, din 2003, atunci când a fost acuzat că ar fi tâlhărit nepoata unui poliţist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.