Sistemul şpăgii al soţilor Dorobăţ: 124 de studenţi le-au dat mită, judecătorii ieşeni îi vor în libertate

DNA i-a trimis în judecată pe soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, acuzându-i de luare de mită. Cei doi soţi ar fi primit şpagă de la 124 de studenţi, în schimbul promovării unor examene la UMF Iaşi, unde cei doi au predat.


În aceeaşi zi în care DNA i-a trimis în judecată pe cei doi profesori universitari, judecătorii Tribunalului Iaşi au decis eliberarea din arest a celor doi soţi. În cazul lui Carmen Dorobăţ, magistraţii au decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în timp ce soţul acesteia ar urma să fie cercetat sub control judiciar. Decizia Tribunalului Iaşi nu este însă definitivă iar cei doi ar urma să iasă din arest după ce soluţia de astăzi a justiţiei va rămâne definitivă.

În rechizitoriul prin care cei doi soţi au fost trimişi în judecată se arată că doctorii ar fi primit mită de la mult mai mulţi studenţi decât anunţaseră anchetatorii la momentul reţinerilor.

Astfel, procurorii au reţinut şi fapte din sesiunea de vară de anul trecut, atunci când Carmen Dorobăţ ar fi primit 5.700 de euro, de la 57 de studenţi, în schimbul acordării unor note bune.

“Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenți sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului respectiv şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9, în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”, au precizat procurorii.

La începutul acestui an, anchetatorii au descoperit că cei doi soţi ar fi primit din nou mită de la studenţi, de această dată pentru promovarea unor examene la disciplina la care preda Gheorghe Dorobăţ. Anchetatorii au precizat că 67 de studenţi ar fi dat mită în luna ianuarie a acestui an, fiecare câte 100 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.