STENOGRAME Cum negocia un afacerist din Iaşi şpăgile la mall

Administratorul unei firme de consultanţă din Iaşi a fost înregistrat de propria angajată, într-un mall din Iaşi, în timp ce o învăţa cum să dea mită unui primar.


Angajata unei firme de consulatanţă a fost de acord să îşi înregistreze şeful în timp ce acesta o învăţa cum să mituiască un primar, probele strânse de ea incriminându-l pe afaceristul ieşean care a fost arestat, alături de un alt coleg dar şi de edil. În documentele întocmite de Parchet în acest caz, obţinute de NewsPro se menţionează că omul de afaceri Marin Costia, administratorul SC Anderssen Consulting Group, o firmă de consultanţă cunoscută în Iaşi, a fost de acord să remită o mită de aproximativ 25.000 de lei primarului oraşului Dărmăneşti, din judeţul Bacău. Suma reprezenta 10% dintr-un contract pe care Anderssen Consulting Group îl derula în favoarea primăriei din Dărmăneşti.

Bileţelul primarului

La începutul anului 2015, denunţătoarea Valentina Rotaru s-a prezentat la Primăria Dărmăneşti prezentându-i mai multe oferte de consultanţă din partea Anderssen. Primarul Constantin Spiridon a fost de acord să semneze un contract de consultanţă, în vederea atragerii de fonduri de la Uniunea Europeană, însă a amânat „sub diferite pretexte” încheierea lor, după cum susţin procurorii. În mai 2015, Valentina Rotaru a mers din nou la primar iar în timpul tratativelor, acesta din urmă a scris pe un bileţel „10%”, după care a rupt bucata de hârtie. Ulterior, Spiridon a încheiat două contracte cu Anderssen, a căror valoare totală se ridica la 255.000 de lei. După plata unei prime tranşe de bani către firma ieşeană, primarul a chemat-o la Primărie pe Valentina Rotaru pentru „a rezolva problema Dărmăneşti.”

Înainte de a merge la Primăria Dărmăneşti, procurorii spun că Marin Costia i-a dat Valentinei Rotaru un plic în care se afla suma de 10.000 de lei, o primă tranşă a mitei. Cea de-a doua parte a mitei trebuia achitată după ce primăria deconta o nouă factură în favoarea Anderssen. Pentru a discuta modalitatea de remitere a banilor, pe 5 decembrie 2015, Valentina Rotaru s-a întâlnit la Iulius Mall cu Marin Costia. Respectiva discuţie a fost înregistrată de denunţătoare. „Bun. I-am dat 10.000, 10.000 la început…şi trebuie să-i mai dau 15.000”, ar fi spus Costia în timpul discuţiei. Tot atunci, Costia i-ar fi spus să îi dea banii primarului într-o agendă şi să îi spună acestuia „domn primar v-am adus o agendă”. Cei 10.000 de lei au ajuns în posesia Valentinei Rotaru prin intermediul lui Laurenţiu Zberianu, angajat cu funcţie de conducere al Anderssen. Pe 10 decembrie, denunţătoarea a dat a doua tranşă de mită lui Constantin Spiridon, acesta fiind prins în scurt timp în flagrant.

În prezent, Marin Costia şi Laurenţiu Zberianu, dar şi Constantin Spiridon, sunt judecaţi de către Tribunalul Bacău. Toţi trei sunt în arest. Apărătorii lor invocă faptul că ar fi fost o mită provocată întrucât denunţătoarea ar avea o relaţie apropiată cu o persoană care ar dori să câştige funcţia de primar al oraşului Dărmăneşti, la alegerile de anul acesta. „Este un caz de mică corupţie ca şi acuzaţie, iar ca material probatoriu vorbim de o mită provocată. Acest aspect îl vom dovedi în instanţă”, a spus avocata Gianina Poroşnicu, unul dintre apărătorii din dosar.

Stenogramele din mall. Discuţie purtată pe 5 decembrie

Costia Marin: Deci, el are de luat în total 25.000
Costia Marin: 10%
Rotaru Valentina: Aşa…
C.M: Bun. I-am dat 10 mii, 10.000 la început…şi trebuie să-i mai dau 15.000
R.V: Aşa…
C.M.: Aşa. Eu ţi-am pregătit bănuţii da eu la asta…salariul şi comisionae. Da ăştia nu i-am pregătit, ţi-i trimit la Bacău, luni sau marţi..Ai înţeles?
……
C.M.: Acum închid cu tine complet. Comisioane şi salariu. {i ăştialalţi ţi-i pun prin Fac Courier
…..
C.M.: Ai înţeles? Lipesc plicu’ ăla cu scotch pe margine, ca să nu…ca să nu cumva să cadă, şi-l ambalez ca şi când ar fi un colet.
R.V: Aşa.
C.M.: …ţi-l trimit la Bacău şi te duci tu şi-l iei de la Bacău. Eu spun aşa: „cu ridicare personală de la Fan Curier, pentru Valentina Rotaru” şi te duci cu buletinu’ şi primeşti coleţelu’
R.V: Aşa.
M.C.: Nu-i punem în cont că nu-i bine
……
M.C.: Păi îi dai direct lui cu tot cu agenda asta. Îţi trimit eu o agendă…
R.V.: Da…
C.M.: …îi pui în agendă şi spui „domn primar v-am adus o agendă”
……..
C.M.: Da e bine să nu fie în primărie…
R.V.: Da? Ok. Da. Cum zici tu.
C.M.: …nu-i bine în primărie…El e un tip care nu se…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.