Teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare vor fi replantaţi în această toamnă în urma unui referendum

În cursul zilei de vineri, 25 septembrie, reprezentanţii Primăriei Iaşi au făcut publice rezultatele referendumului referitor la replantarea teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, una dintre cele mai importante artere din oraş.


Ieşenii au fost chemaţi la vot începând cu luna august pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la replantare, majoritatea votanţilor optând pentru înlocuirea actualilor salcâmi japonezi de pe bulevard. În total, au fost exprimate 14.249 de voturi, 13.347 fiind în favoarea replantării teilor iar 638 fiind împotrivă. “Populaţia ne-a convins că «Iaşiul iubeşte teii» (n.r. grupul civic care a solicitat organizarea referendumului) a avut dreptate atunci când a cerut readucerea teiilor pe Ştefan cel Mare”, a precizat primarul interimar al Iaşiului, Mihai Chirica.

Referendumul privind replantarea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi s-a desfăşurat la centrele de cartier din municipiul Iaşi. Iniţiativa i-a aparţinut actualului primar interimar al Iaşiului, Mihai Chirica, cel care, paradoxal, este chiar cel care a dat “ok-ul” pentru doborârea arborilor în primă înstanţă.

Chirica a semnat pentru masacru

Decizia privind organizarea referendumului a venit în urma presiunii publice la care reprezentanţii Primăriei au fost supuşi ulterior masacrului, dar şi pentru a recupera din prejudiciul de imagine produs şefilor oraşului de această măsură. Potrivit unui document intrat în posesia “Adevărul”, în octombrie 2012, la nivelul Primăriei, s-a semnat un document prin care se impunea “dezafectarea vegetaţiei existente datorită stării avansate de degradare”. Comanda la tăieri era dată în cadrul implementării unui proiect de dezvoltare a zonei centrale a oraşului, care includea şi bulevardul traversat de zeci de tei sănătoşi. Documentul pe baza căruia s-a realizat masacrul ecologic era semnat chiar de actualul primar al municipiului, Mihai Chirica, la vremea respectivă viceprimar al Iaşiului.

Au urmat zeci de acţiuni de protest, amenzi date de autorităţile publice dar şi plângeri penale la adresa reprezentanţilor Primăriei, toate fără efect până acum. Mai mult, în repetate rânduri, cei care militau pentru replantarea teilor au fost jigniţi public de şefii primăriei, fiind numiţi “cretini” sau “isterici”. De asemenea, salcâmii japonezi care au înlocuit teii, arbore-simbol pentru Capitala Moldovei, au fost ridiculizaţi de opinia publică iar afacerea din spatele înlocuirii arborilor a fost intens contestată.

În plin conflict cu fostul primar al oraşului, Gheorghe Nichita, cercetat de DNA sub control judiciar, Chirica a venit, în cele din urmă, cu decizia organizării acestui referendum invocând dorinţa societăţii civile, constantă de doi ani până în prezent. La nivelul Primăriei s-au stabilit deja şi detaliile înlocuirii salcâmilor japonezi cu tei. Într-o intervenţie publică, Chirica a precizat că vor fi plantaţi tei argintii, întreaga operaţiune de reamenajare urmând a se realiza în aceeaşi zi.

„Au optat pentru teiul argintiu cu o circumferinţă a trunchiului de circa 20 cm, iar înălţimea tulpinei între 2,5 şi 3 m, cu un coronament deja format pentru a putea fi urmărit în creştere de specialiştii noştri”, declara edilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.