Universitatea Cuza, premiata de Casa Regala

Universitatea „Cuza” va primi o decorație regală din partea Regelui Mihai I al României

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va primi, miercuri, 25 martie, decorația regală „Nihil Sine Deo”, într-o ceremonia ce va avea loc la Castelul Peleş. Decorația va fi oferită de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, reprezentanții universitatea explicînd că instituția de învățămînt superior primește această distincție regală în anul în care aniversează 155 de ani de la înființarea sa.

„Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităţilor marcante care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc. De asemenea, aceasta se poate acorda unor instituţii sau organizaţii dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor menţionate”, au declarat reprezentanții UAIC.

Nihile Sine Deo

Nihile Sine Deo

Un număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini, pot primi decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. În numărul de 200 se includ şi instituţiile sau organizaţiile distinse. Printre universităţile care au primit decoraţia regală se numără Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

„Universitatea din Iași s-a înființat în urmă cu 155 de ani, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, devenind prima universitate a noului stat România. Casa Regală a României a fost alături de Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași în numeroase momente definitorii pentru existența acesteia. În anul 1893, principele moștenitor Ferdinand a participat la festivitatea punerii pietrei fundamentale la Palatul Universitar de la Copou, ce găzduiește și astăzi Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Alteța Sa a fost însoţită de nume sonore precum Lascăr Catargiu, Take Ionescu şi alte personalităţi politice şi culturale ale vremii”, au explicat oficialii universității legătura dintre aceasta și Casa Regală.

Mai mult, familia regală, reprezentată prin Regele Carol şi Regina Elisabeta, a fost prezentă în anul 1897 la inaugurarea noii clădiri universitare. În cadrul ceremoniei, Regele Carol a subliniat importanţa evenimentului nu numai pentru Iaşi, ci pentru întreaga Românie.

La ceremonia de la Palatul Peleș vor participa rectorul universității, prof. univ. dr. Vasile Ișan, președintele Senatului, prof. univ. dr. Constantin Rusu, precum și alți reprezentanți din conducerea instituției.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.