UPDATE Ziua cea mare pentru Vasile Astărăstoae. Justiţia a amânat verdictul în cazul şefului medicilor din România

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au stabilit pentru vineri, 13 martie, pronunţarea în dosarul în care preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, este acuzat penal de conflict de interese. În acest dosar, procurorii au cerut închisoare cu suspendare pentru Astărăstoae în timp ce avocaţii săi au cerut achitarea


UPDATE Magistraţii Judecătoriei Iaşi au amânat pentru două săptămâni pronunţarea unei soluţii în cazul lui Vasile Astărăstoae.

Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în luna aprilie a anului trecut. Fostul rector al UMF a fost acuzat atunci de anchetatori de conflict de interese, după ce, spun procurorii s-ar fi angajat pe sine într-un proiect europen ce a fost derulate de Institutul de Medicină Legală (IML), instituţie la care Astărăstoae a fost director.

Procesul privind acuzaţiile de conflict de interese a fost înregistrat la Judecătoria Iaşi, audierile şi depunerea de probe finalizându-se. Magistraţii au stabilit pronunţarea pe 13 martie, atunci când Astărăstoae ar putea fie achitat, fie condamnat. În acest caz, avocatul preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Ionel Nechita, a cerut achitarea clientului său. În replică, procurorii au solicitat condamnarea sa cu suspendare.

Proiectul care îi face probleme cu legea lui Vasile Astărăstoae se numeşte „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” şi a fost implementat, pentru o perioadă de 36 de luni, de IML Iaşi în 2010. Scopul proiectului era de a forma aproximativ 200 de cercetători şi experţi în domeniul cercetării avansate.

Potrivit procurorilor ieşeni, proiectul a avut o valoare de 8,7 milioane de lei, fiind finanţat în proporţie de 83% din fonduri europene. Anchetatorii au descoperit că în cadrul proiectului, directorul de la IML Iaşi Astărăstoae a încheiat cu persoana fizică Vasile Astărăstoae un contract de prestări servicii pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe lună, în perioada de 36 de luni a proiectului. Pe lângă aceasta, folosind acelaşi procedeu, Astărăstoae ar fi încheiat cu sine şi un contract individual de muncă în calitate de manager de proiect, retribuţia lunară fiind de 9.087 de lei.

În perioada în care procurorii spun că s-ar fi petrecut aceste fapte, Astărăstoae avea mai multe funcţii de conducere retribuite, la instituţii publice (UMF Iaşi, Colegiul Medicilor din România şi din Iaşi, IML Iaşi şi Comisia Centrală de Arbitraj din cadrul Casei Naţională de Asigurări de Sănătate). Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pentru cumulul acestor funcţii la finele anului 2011, iar şeful medicilor contestă raportul în instanţă.


Info: Vasile Astărăstoae mai este judecat într-un alt dosar de corupţie, la Tribunalul Suceava, privind contractul e-learning, unde licitaţia ar fi fost trucată.


Info 1: Vasile Astărăstoae a fost deja declarat vinovat pentru conflict de interese, în acelaşi dosar în care este judecat penal acum, însă într-un proces administrativ, purtat cu Agenţia Naţională de Integritate.


Info 2: Vasile Astărăstoae a demisionat din funcţia de rector a UMF Iaşi la începutul acestei luni, după ce DNA a deschis un nou dosar penal privind refuzul Senatului universităţii de a-l înlocui din funcţie.

Dacă ţi-a plăcut articolul urmăreşte NewsPro pe Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.